Bitcoin nieuws

Wat is Bitcoin mining en hoe werkt dit?

Bitcoin-mining staat bekend als de methode om Bitcoin-transacties op de blockchain te verifiëren en nieuwe Bitcoins te genereren, vergelijkbaar met een centrale bank die nieuw fiatgeld in omloop brengt.

Hier is hoe Bitcoins daadwerkelijk worden gemijnd en de andere factoren die verband houden met Bitcoin-mining.

Wat is Bitcoin mining?

Bitcoin-mining is een complex proces van computationele en technologische aard, waarbij Bitcoin-transacties over het Bitcoin-netwerk worden gevalideerd. Het is als het valideren van een blok op het ketennetwerk en betaald worden in Bitcoin.

Mensen die betrokken zijn bij dit mijnproces worden miners genoemd. De reden waarom het ‘mining’ wordt genoemd, is omdat, net als bij andere natuurlijke hulpbronnen, er een beperkt aantal Bitcoins beschikbaar is. Het maximale aantal Bitcoins dat kan worden gecreëerd of gemijnd, is 21 miljoen. Net als bij echt mijnwerk moet men bij Bitcoin-mining energie investeren om Bitcoins te genereren. In dit geval is de energie in de vorm van elektrische energie om Bitcoins te mijnen. De miners concurreren met elkaar om complexe hash-puzzels op te lossen, die gecodeerd zijn om de blokken met transacties te verifiëren.

In deze race van gissen krijgt degene die als eerste de juiste hash raadt de kans om het grootboek van transacties op het Bitcoin-blockchainnetwerk bij te werken en ontvangt ook een beloning van nieuw gemaakte Bitcoins. Het is belangrijk op te merken dat dit raden van specifieke getallen volledig door de computer wordt gedaan. Dus, hoe krachtiger een computer is, hoe meer gissingen een miner per seconde kan maken, en daarmee neemt de kans om deze race te winnen toe. Bitcoin-mining wordt voornamelijk gedaan:

  • Om nieuwe munten in omloop te brengen en lopende transacties te valideren.
  • Om vervalsing en dubbele uitgaven te controleren.
  • Het grootboek op een gedecentraliseerde manier te onderhouden.

 

Hoe werkt Bitcoin minen?

Laten we het mijnproces ontleden om te begrijpen hoe het werkt en wat er nodig is om het proces te starten:

Opzetten van Krachtige Hardwarebronnen

Voordat een miner het proces van het maken van Bitcoins kan starten, moeten ze hun eigen apparatuur opzetten met krachtige computerbronnen en andere specifieke hulpmiddelen om de complexe puzzels efficiënt op te lossen. Als mijnhardware hebben ze ofwel grafische verwerkingsunits (GPU’s) met geavanceerde grafische kaarten, programmeerbare veldpoortarrays (FPGA’s) of toepassingsspecifieke geïntegreerde schakelingen (ASIC’s) nodig voor efficiënte en effectieve mijnbouw.

Op dit moment zijn op ASIC gebaseerde hardware het meest geavanceerd en in staat om enorme hoeveelheden hashes per seconde te maken. Dergelijke geavanceerde hardware is echter kostbaar en kan duizenden dollars kosten.

Installeren van Mijnsoftware en E-Wallets

Naast krachtige hardwarevereisten hebben miners specifieke software nodig, zoals CG miner, XMR miner, multiminer. Veel van deze software zijn gratis te downloaden en kunnen draaien op Windows- en Mac-computers. Zodra de software is verbonden met de benodigde hardware, bent u klaar voor het minen van Bitcoin.

De miner heeft ook een e-wallet nodig om hun beloningen als Bitcoins op te slaan. Een Bitcoin-portemonnee is een digitale plaats die het opslaan, overdragen en accepteren van Bitcoin of andere cryptocurrencies vergemakkelijkt.

Mining Pool of Solo Mining

Miners kunnen ervoor kiezen om solo te minen of voor pool mining te gaan. Aangezien het niet zo eenvoudig is om alleen te minen, zijn mijnbouwpools uitgevonden. In een mijnbouwpool worden groepen miners samengevoegd om de groeiende moeilijkheid van het minen aan te pakken. Elke miner wordt betaald voor hun aandeel van het werk.

Het mijnen van Bitcoins in een pool met gecombineerde rekenkracht bevordert ook efficiënt mijnbouw met verminderde mijnmoeilijkheid om een blok op te lossen. Dit bevordert ook de deelname van kleine miners om kans te maken op het verdienen van Bitcoin, ook al ontvangen ze slechts een bepaald deel van de beloning.

Meer Miners = Betrouwbaar + Veiliger Netwerk

 

Het proces

Nadat de installatie is voltooid en een miner heeft besloten of hij/zij voor pool mining of solo mining kiest, volgt het proces waarbij de miner complexe wiskundige hash-puzzels moet oplossen om transacties op het Bitcoin-blockchainnetwerk te valideren. Laten we verder ingaan om te begrijpen hoe een miner een hash-puzzel oplost en een transactie verifieert:

Wanneer transacties worden geïnitieerd in het Bitcoin-netwerk, wordt voor elke transactie een cryptografische hash gemaakt door de mining-software. Deze hash bundelt alle transacties samen die nodig zijn om een blok te genereren met behulp van de SHA-256-encryptie, een eenrichtingsfunctie die een tekst van elke grootte omzet in een reeks van 256 bits. Dit groeperingsproces wordt een Merkle boom of hash-boom genoemd, waarbij elke bladknoop een blokhash vertegenwoordigt en niet-bladknooppunten de hash hebben van hun kindknooppunten.

Verder zijn alle blokken verbonden met behulp van een “gelinkte lijst” die wijst naar geheugenadressen van vorige en opeenvolgende blokken, elk met relevante transactiegegevens.

Zodra de Merkle-boom is gegenereerd, wordt deze transactiegegevens beheerd en georganiseerd in blokken die elk een eigen adres hebben door het proof-of-work (PoW) algoritme. Om een gevalideerd blok te zijn, moet het PoW bevatten, wat ervoor zorgt dat de blokken met een bepaalde snelheid worden gemined terwijl de integriteit van het blok behouden blijft.

Nadat het bewijs van deze transacties is voltooid, wordt het blok toegevoegd aan het Bitcoin-netwerk en is het klaar om gemined te worden. De miners gebruiken deze informatie verder om een hash-puzzel te kraken om een transactie te verifiëren. Alle miners zijn betrokken bij het race om de hash voor een bepaald doel te vinden, rekening houdend met het niveau van moeilijkheid.

Dit ‘complex specifiek doel’ verwijst naar het vinden van een 64-cijferig hexadecimaal getal, dat een hash wordt genoemd en er zo uitziet:

000000000000000000012k47b6305a12f025311e5374058769b119d362395b93g

Elk blok heeft dus een unieke hash die altijd uit 64 cijfers bestaat. Het specifieke doelhash wordt na elke 2.016 blokken door het netwerk bepaald. Het doel is om de mijndifficultie te handhaven, zodat gemiddeld elke 10 minuten een blok wordt gemined. De Bitcoin-mijndifficultie is een maatstaf voor hoe moeilijk het is om een hash te vinden die lager is dan de doelwaarde. De hash-snelheid bepaalt hoe snel een computer van een miner een aantal gissingen per seconde kan doen.

De miner richt zich voortdurend op de reeks getallen die aan de gehashte inhoud van het vorige blok zijn toegevoegd. Als deze nieuwe hash kleiner is dan of gelijk is aan de doelhash, wordt deze geaccepteerd als de oplossing. De overige miners en Bitcoin-beveiligingsnodes controleren of het blok correct is. Als dit het geval is, wordt het blok toegevoegd aan het officiële Bitcoin-blockchainnetwerk.

En wie het als eerste kraakt (de eerste miner), wint de blokbeloning (momenteel 6,25 BTC per blok) en heeft de bevoegdheid om de transactie op het blockchain-netwerk goed te keuren.