Wat is een Whitepaper?
In een whitepaper wordt een cryptoproject samengevat. Zo worden er verschillende punten uitgelegd, denk hierbij aan de redenering achter het cryptoproject, en belangrijke details. Een belangrijk detail kan dus bijvoorbeeld zijn wie het team achter het cryptoproject is.
Een whitepaper bevat veel belangrijke informatie en is een belangrijke schakel in het investeren van een cryptocurrency. Toch kiest niet iedere investeerder ervoor om de whitepaper goed door te nemen voor het investeren in een crypto.
Whitepapers beschrijven tot in detail over de crypto. Maar wat kan je er nu precies van verwachten?
- Wat is de reden achter het project?
- De utility en use case
- De blockchain architectuur
- De tokendistributie en bruikbaarheid van het token
- De roadmap
- Het team achter het project
Reden achter het project?
Een whitepaper benoemd een duidelijke reden achter de creatie van het project. Vaak wordt er in een whitepaper een probleem genoemd wat het team ziet. Het project zou hierop een duidelijke oplossing geven
De utility en use case
Whitepapers bespreken de oplossing in detail. Een oplossing kan van alles zijn, denk aan een oplossing in de blockchain dat zwaktes verbeterd van vorige chains, of een DeFI protocool dat beter te werk gaat dan zijn voorgangers, noem zo maar op. Een goed project zal in de whitepaper duidelijk het probleem vermeldde en de oplossing erop.
De blockchain architectuur
Dit is misschien wel het belangrijkste punt wat een whitepaper kan benoemen. Hieruit kun je vaak lezen of het project het waard is om te investeren, of het toch beter kan laten.
Het benoemt een consensus mechanisme, waarom het project op de blockchain moet en waarom het team voor deze chain heeft gekozen.
Het consensus mechanisme is simpelweg het algoritme, dit zorgt ervoor dat een blockchain goed functioneert. De meest gebruikte mechanismes zijn proof of work en proof of stake.
De tokendistributie en bruikbaarheid van de token
De tokendistributie is de sleutel tot het toekomstige succes van een cryptoproject. Ieder project heeft een tokendistributie waar zij beslissen hoeveel tokens worden vrijgegeven, en hoe het zal worden vrij gegeven. Het is handig om te weten of eer mechanismes zijn die een limiet houden op de tokens, denk aan tokenburn. Zo zal er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin zijn, terwijl Ethereum onbeperkte tokens heeft.
De roadmap
De roadmap verteld simpelweg stap voor stap de ontwikkeling van een cryptoproject.
Het team achter het project
Hoewel Bitcoin hiervoor een uitzondering is, is het belangrijk om het team achter het project te kennen. Zo kan hieruit opgemaakt worden of leden van het team ooit hebben gewerkt aan een ander succesvol project, of juist betrokken zijn bij scams. Het is dus niet verstandig te investeren in een project zonder enige informatie te hebben over het team achter het project.