Vitalik Buterin’s ideeën om Ethereum simpeler te maken

Ethereum oprichter Vitalik Buterin heeft onlangs drie alternatieve oplossingen voorgesteld om mogelijk systematische complexiteit aan te pakken in het proof-of-stake consensusmechanisme van Ethereum. Deze voorstellen richten zich op het verminderen van de aanzienlijke werklast voor validators, die talloze cryptografische handtekeningen moeten creëren om het netwerk te onderhouden.
De uitdaging van cryptografische handtekeningen
Het hoofdprobleem dat wordt aangepakt, is de aanzienlijke last die op validators rust bij het handhaven van het netwerk. De noodzaak om talloze cryptografische handtekeningen te genereren, vormt een uitdaging voor de schaalbaarheid van Ethereum’s proof-of-stake consensusmechanisme. Buterin stelt voor de consensusimplementatie te vereenvoudigen en lichter te maken door slechts 8192 handtekeningen per slot te vereisen.
Drie voorgestelde oplossingen van Vitalik Buterin
Buterin’s voorstellen richten zich op het verminderen van de last van handtekeningen en omvatten:
1. Gedecentraliseerde staking pools
De eerste oplossing bevordert gedecentraliseerde stakingpools door de minimumhoeveelheid ether die nodig is om een validator te draaien te verhogen. Dit stimuleert samenwerking tussen validators, waarbij ze middelen bundelen om gezamenlijk aan de vereisten te voldoen.
2. Twee lagen van stakers
De tweede benadering omvat het implementeren van twee lagen stakers met verschillende vereisten. Deze worden anders behandeld tijdens het blockfinalisatieproces, waardoor een meer gedifferentieerde aanpak ontstaat om de totale complexiteit te verminderen.
3. Roterende set van deelnemers
De derde en laatste voorgestelde methode suggereert het willekeurig selecteren van een groep validators voor elk slot. Hierdoor wordt de werklast verdeeld en wordt het totale aantal benodigde handtekeningen verminderd, zij het met de erkenning van extra complexiteit.
Balanceren van vereenvoudiging en complexiteit
Hoewel de derde benadering het totale aantal handtekeningen vermindert, erkent Buterin dat dit extra complexiteit met zich meebrengt. Deze erkenning onderstreept het delicate evenwicht dat moet worden gevonden tussen het vereenvoudigen van het systeem en het vermijden van overmatige complexiteit.
Buterin’s voorstellen zijn een reactie op mogelijke schaalbaarheidsuitdagingen die verband houden met Ethereum’s proof-of-stake consensusmechanisme. Validators spelen een cruciale rol in het onderhouden van het netwerk, maar de huidige procedure voor het creëren van cryptografische handtekeningen wordt als belastend beschouwd, vooral met de verwachte toename van validators. De gemeenschappelijke doelstelling van de drie voorstellen is om de handtekeningvereiste te beperken tot 8192 per slot in de Ethereum-blockchain. Buterin deelde zijn ideeën op 27 december in een post op het Ethereum Research-forum, waarbij hij hoopt de weg te effenen voor een efficiënter en schaalbaarder Ethereum-netwerk.