Wat is Ripple
Ripple is het bedrijf achter XRP, een betalingssysteem en valutawissel netwerk dat wereldwijd transacties kan verwerken.
“Ripple is vanaf het begin ontworpen om in wezen een vervanging te zijn voor SWIFT (een toonaangevend systeem voor financiële berichten) of om anders de afwikkeling laag tussen grote financiële instellingen te vervangen,” zegt Pat White, CEO van Bitwave.
Het fungeert als een vertrouwde tussenpersoon tussen twee partijen in een transactie, aangezien het netwerk snel kan bevestigen dat de uitwisseling correct is verlopen. Ripple kan uitwisselingen vergemakkelijken voor verschillende fiatvaluta’s en cryptocurrencies, zoals Bitcoin, om een voorbeeld te noemen.
Telkens wanneer gebruikers een transactie uitvoeren via het netwerk, wordt een kleine hoeveelheid XRP, een cryptocurrency, als vergoeding in rekening gebracht.
“De standaardvergoeding voor transacties op Ripple is ingesteld op 0,00001 XRP, wat minimaal is in vergelijking met de hoge kosten die banken in rekening brengen voor grensoverschrijdende betalingen,” zegt El Lee, bestuurslid van Onchain Custodian.
De XRP Ledger (XRPL), gelanceerd in 2021, is een open-source, toestemmingloze en gedecentraliseerde technologie die vele voordelen biedt. Het onderscheidt zich door lage transactiekosten ($0,0002 per transactie), snelle afwikkeling (3-5 seconden per transactie) en schaalbaarheid (tot 1500 transacties per seconde). Bovendien heeft het een milieuvriendelijk karakter, aangezien het koolstofneutraal is en weinig energie verbruikt. De Ledger is ook pionier op het gebied van gedecentraliseerde uitwisseling (DEX) en biedt ingebouwde mogelijkheden voor aangepaste tokenisatie. Sinds 2012 heeft de Ledger zich bewezen als een betrouwbaar systeem met meer dan 70 miljoen grootboeken.
De rechtszaak SEC vs. Ripple
SEC vs. Ripple was een lopende rechtszaak in de United States Southern District Court van New York die zou kunnen beslissen over de toekomst van de regelgeving voor cryptocurrency en zou kunnen bepalen of het een security of een commodity is.
In 2020 beweerde de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) dat Ripple, de blockchain ontwikkelaar en maker van de XRP cryptocurrency token, in 2013 meer dan $1,4 miljard had opgehaald door XRP te verkopen in een ongeregistreerd effectenaanbod aan investeerders. Ripple, dat zich baseerde op eerdere uitspraken van een SEC-directeur om zijn zaak te ondersteunen, voerde aan dat XRP niet als een effect moest worden behandeld.
De uitspraak in de SEC vs. Ripple zaak
Ripple heeft een gedeeltelijke overwinning behaald in zijn juridische strijd tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), nadat een gerechtelijke uitspraak enige duidelijkheid verschafte over de regelgeving in de cryptocurrency-industrie. De Amerikaanse arrondissementsrechtbank van het zuidelijke district van New York oordeelde dat de verkoop van Ripple’s XRP tokens op beurzen en via algoritmes niet kwalificeerde als beleggingscontracten. De rechtbank bepaalde echter dat de institutionele verkoop van de tokens wel de federale effectenwetgeving schond. Deze uitspraak werpt licht op de juridische status van XRP en de mate waarin het onder de effectenwetgeving valt.
Op donderdag maakte de cryptomunt XRP van het Ripple-platform een aanzienlijke stijging door en op vrijdagochtend bleek dat de koers maar liefst 66 procent hoger stond.
Hoewel de uitspraak specifiek is voor de details van deze zaak, zal het hoogstwaarschijnlijk als munitie dienen voor andere crypto bedrijven die ook in conflict zijn met de SEC over de vraag of hun producten onder de jurisdictie van de toezichthouder vallen.
Advocaat Gary DeWaal van Katten Muchin Rosenman verklaarde dat de recente uitspraak Coinbase zou moeten helpen in hun eigen SEC-zaak. De reactie van de markt geeft volgens hem aan dat deze uitspraak een “geweldige gebeurtenis is voor de industrie”. Zowel de Ripple- als de Coinbase-zaken draaien om registratievereisten en de vraag of bepaalde digitale activa als effecten worden beschouwd volgens de Amerikaanse wetgeving.
De cryptogemeenschap pleit al langer voor duidelijke regelgeving omtrent tokens, en deze uitspraak heeft geleid tot hernieuwde oproepen aan het Congres om de status van digitale activa op te helderen. Tom Emmer, onderdeel van de Republikeinse partij in het Huis van Afgevaardigden benadrukte in een Twitter-bericht dat de uitspraak bevestigt dat “een token losstaat van een investeringscontract, ongeacht of het er wel of niet deel van uitmaakt”. Hij voegde eraan toe: “Laten we hier nu een wet van maken.”