Wat is een ICO?
ICO ookwel initial coin offering is een van de populairste en efficiënte fondswervingen methode voor blockchain start-ups.
Bedrijven die kiezen voor een ICO zullen eerst een zogeheten white paper uitbrengen. Een white paper is een document wat het doel van het project benaderd. Investeerders krijgen in de white paper technische informatie over het gehele concept. Een white paper is simpelgezegd een stappenplan waarin wordt benadrukt hoe het bedrijf van plan is te groeien en te slagen.
Het bedrijf zal vervolgens tokens uitgeven die kunnen worden gebruikt bij het betalen van toekomstige diensten. Investeerderd kunnen de cryptocurrency gebruiken om bij te dragen aan het ecosysteem van het project. De tokens kunnen 24/7 worden gekocht en verkocht zonder enige moeilijkheden voor de investeerder. Vanwege het eenvoudige proces kunnen ICO’s eenvoudig worden opgezet en ingediend. Hierdoor zijn ze met name geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven.
Ethereum is de blockchain waar de meeste initiële muntaanbiedingen plaatsvinden.Het open slimme contractprotocol stelt ontwikkelaars in staat om eenvoudig nieuwe op blockchain gebaseerde afgeleide tokens te creëren en flexibele ingebouwde functies te produceren, zoals automatische berekeningen van de ontvangen fondsen. In het Ethereum-ecosysteem worden tokens geïdentificeerd als ERC-20-tokens.
NEO is een ander succesvol ICO-blockchainplatform dat in China is gemaakt in de nasleep van de populariteit van Ethereum. Neo ICO smart contract-functie heeft soms de voorkeur boven Ethereum, omdat het ontwerp meer schaalbaarheid biedt met maar liefst 10.000 transacties per seconde.
Bovendien gebruikt het platform de meer gangbare programmeertalen Java en C#, waardoor het voor interne specialisten veel gemakkelijker wordt om een project op het Neo-platform te lanceren
Wat is een STO?
Een STO, voluit security token offerings zijn opgericht om beleggers een hogere bescherming te bieden. Security tokens zijn vergelijkbaar met traditionele effecten en zijn de digitale weergave van eigendom van activa en economische rechten. Ze bieden dezelfde rechten op winstdeelname, dividenden en stemmen bij belangrijke managementbeslissingen. Vaak geven ze houders recht op een vorm van eigen vermogen of eigendom van een specifiek activum zoals onroerend goed, trusts, LLC, beeldende kunst, enzovoort.
Het doel en concept van STO’s worden ook beschreven in een white paper. Toch vereisen ze naleving van de beveiligingswetten van het rechtsgebied waar ze zijn uitgegeven. Ook moeten ze worden goedgekeurd door nationale financiële toezichthoudende autoriteiten.
Praetorian Group was het eerste bedrijf dat een STO lanceerde. Het platform wordt vermeld als een crypto-investeringsplatform voor onroerend goed.
Ethereum is het toonaangevende blockchain-platform dat wordt gebruikt voor de uitgifte van STO’s. Stellar en Polymath zijn ook uitgevers van beveiligingstokens omdat ze een technisch verantwoord slim contractplatform bieden.
Wat is IPO?
Een traditionele initial public offering (IPO) vindt plaats wanneer een particulier bedrijf zijn aandelen verkoopt aan institutionele of particuliere beleggers. Door ze op beurzen zoals de New York Stock Exchange (NYSE) te noteren, maakt het bedrijf de aandelen beschikbaar voor aankoop door het grote publiek.
In de crypto-ruimte verkoopt het bedrijf digitale activa van zijn bedrijf aan het grote publiek. Net als bij gewone IPO’s, zal het cryptobedrijf dat besluit om geld in te zamelen met een beursintroductie, streng openbaar onderzoek moeten ondergaan en moeten voldoen aan de strenge eisen van de autoriteiten die toezicht houden op openbare bedrijven. Dit proces is nodig om het bedrijf van privé naar openbaar te laten gaan.
Net als bij ICO’s en STO’s worden IPO’s eerst gedefinieerd in een white paper. Ze zullen dan moeten worden ondersteund door verzekeraars of investeringsbanken. Die treden op als makelaar tussen de uitgevende onderneming en het grote publiek om het bedrijf te helpen bij de verkoop van zijn eerste set munten. Underwriters en investeringsbanken helpen bij het bepalen van de prijs van het activum, promoten het bij potentiële investeerders en dienen de nodige documenten in om aan de wettelijke vereisten te voldoen voordat de IPO wordt gelanceerd.
Het lanceren van een IPO is een lang en uitdagend proces, vandaar dat cryptobedrijven er de voorkeur aan geven om kapitaal aan te trekken via ICO’s of STO’s.
belangrijkste verschillen tussen ICO, STO en IPO
- Lanceringsproces
ICO: geen goedkeuring van de autoriteit nodig, geen naleving vereist. Gewoon technische kennis om een slim contract op een blockchain op te zetten en een succesvolle marketingcampagne.
STO: naleving van de beveiligingswetten van het relevante rechtsgebied. Moet worden goedgekeurd en gereguleerd door nationale financiële toezichthoudende autoriteiten.
IPO: Bedrijven moeten aan veel compliance voldoen voordat ze een IPO lanceren. Ook moeten ze goedkeuring krijgen van de bevoegde autoriteiten die effecten en beurzen reguleren. - Systeem vereisten
ICO: snel en eenvoudig geautomatiseerd proces op een blockchain.
STO: Geautomatiseerd proces op een blockchain, hoewel regelgeving papierwerk vereist en bureaucratie met zich meebrengt.
IPO: Langdurig proces waarbij advocaten en verzekeraars betrokken zijn. - Kosten
ICO: Heel laag
STO: Laag tot gemiddeld
IPO: Hoog - Reputatie
ICO: Slecht sinds 2017 vanwege talloze oplichting en tapijttrekkingen die het gevolg waren van ICO.
STO: Heel goed
IPO: Heel goed - Aangeboden rechten
ICO: Mogelijkheid om de tokens te kopen en verkopen om een winst te maken
STO: investeerders hebben recht op bedrijfsdividend, winstparticipatie, stemrecht en gelijkheid
IPO: investeerders krijgen stemrecht en eigendomsbelang in de toekomstige inkomsten van het bedrijf - Bedrijfsgrootte
ICO: Klein en middelgroot
STO: Klein en middelgroot
IPO: Groot - Bloodstelling
ICO: Wereldwijd
STO: Hoewel STO-compliance een specifieke jurisdictie nodig heeft om tokens uit te geven, kunnen investeerders wereldwijd ingezetenen zijn
IPO: Alleen lokaal binnen een specifiek rechtsgebied waar de IPO wordt gegenereerd.