Kennisbank

Het verschil tussen Layer-1 en Layer-2 Blockchain

Met een groot aantal blockchains en cryptocurrencies beschikbaar, is het mogelijk dat je niet weet of je een Layer 1- of Layer 2-keten gebruikt. Hoewel het verbergen van blockchain-complexiteit voordelen heeft, is het de moeite waard om het systeem waarin je investeert of gebruikt te begrijpen. In dit artikel zul je de verschillen tussen Layer 1- en Layer 2-blockchains en verschillende schaalbaarheid oplossingen begrijpen.

De vier Blockchain layer

Voordat we in diepte ingaan op Layer-1 en Layer-2, laten we eerst kijken waaruit de twee Blockchain layers bestaan

Layer 1 – Network: Dit is de fundamentele laag waar communicatie plaatsvindt tussen alle deelnemers van de blockchain. Het zorgt voor de verbinding en interactie tussen nodes in het netwerk.

Layer 2 – Protocol: Op deze laag bevindt zich het protocol van het netwerk, waaronder het consensus algoritme. Dit protocol zorgt ervoor dat alle deelnemers het eens zijn over de geldigheid van transacties en over de manier waarop nieuwe blokken aan de blockchain worden toegevoegd.

Met deze basisinformatie in het achterhoofd, kunnen we nu dieper ingaan op Layer 1, het kernnetwerk van de blockchain, en ontdekken hoe het de basis legt voor dit technologische landschap.

 

Wat is een Layer-1?

Een Layer 1-netwerk is een onderliggende blockchain of het belangrijkste blockchain-netwerk. Layer 1-netwerken vormen de basis van blockchains en faciliteren rechtstreeks blockchain-transacties en activiteiten. Bovendien stelt hun architectuur hen in staat om andere afhankelijke blockchains bovenop hen te hosten. Een Layer 1-netwerk bestaat uit verschillende blockchain-lagen, waaronder data beschikbaarheid, consensus en P2P-netwerk.

Voorbeelden van Layer-1 blockchains zijn: Ethereum, Aptos, Bitcoin, Avalanche, Cosmos en Cardano

Deze blockchains vormen de basislaag en verwerken en registreren transacties voor hun respectievelijke ecosystemen. Ze beschikken over een eigen cryptocurrency die doorgaans wordt gebruikt voor het betalen van transactiekosten en voor bredere functionaliteit binnen het netwerk.

 

Wat is een Layer-2?

Layer 2-netwerken zijn aanvullende blockchains die de prestaties van hoofdnetwerken verbeteren. Aangezien de meeste van deze aanvullende netwerken voorlopig geen sharding toepassen, zijn ze bedoeld om de doorvoersnelheid van het hoofdnetwerk te verhogen.

Bij Layer 2 worden bundels transacties uit het hoofd chain gehaald, verwerkt namens dat hoofdketen, en vervolgens weer samengevoegd in Layer 1. Schaaloplossingen op Layer 2 verlichten de druk op het aanvullende netwerk, waardoor het minder vol raakt met transacties.

De meeste aanvullende netwerken vertrouwen op een Layer 1-blockchain voor veiligheid en gegevensbeschikbaarheid. Echter, ze hebben vaak hun eigen aangepaste consensus- en uitvoeringslagen, hoewel de uitvoering gesynchroniseerd moet zijn met de staat van Layer 1.

Voorbeelden van Layer-2 zijn: Polygon, Arbitrum, Starknet, Optimism en Mantle

De verschillen tussen Layer-1 en Layer-2 

Om het eenvoudig te begrijpen, kunnen we Layer 1-blockchains vergelijken met onafhankelijke hoofdnetwerken. Ze zijn compleet op zichzelf staand en hebben alles wat ze nodig hebben om transacties te verwerken, zoals gegevensopslag, consensus en uitvoering van transacties.

Aan de andere kant hebben we Layer 2 scaling solutions, oftewel aanvullende netwerken. Het doel van deze aanvullende netwerken is niet om zelfstandige blockchains te zijn, maar om het hoofdnetwerk (Layer 1) te ondersteunen en te helpen. In plaats van alle noodzakelijke componenten zelf te bevatten, zijn Layer 2-netwerken afhankelijk van het hoofdnetwerk. Ze halen bundels transacties uit het hoofdnetwerk, verwerken deze transacties en voegen ze daarna weer samen in Layer 1.

Met andere woorden, Layer 1-blockchains werken onafhankelijk, terwijl Layer 2-netwerken afhankelijk zijn van Layer 1 om hun functies uit te voeren. Deze onderlinge afhankelijkheid is een belangrijk concept om te begrijpen wanneer we kijken naar de schaalbaarheid en prestaties van blockchain-technologie. Het laat zien hoe deze verschillende lagen samenwerken om een robuust en efficiënt blockchain-ecosysteem te creëren.

Het tweede grote verschil ligt in hoe elk type blockchain schaalbaarheid bereikt. Layer 1 blockchains maken gebruik van methoden zoals het veranderen van het consensusmechanisme, het afsplitsen van de blockchain (forking) en sharding. In tegenstelling tot dat, bestaan Layer 2 schaaloplossingen uit state channels, nested blockchains, rollups en sidechains.

 

Bij het Nederlandse platform Bitvavo vind je de meeste van deze munten! Bitvavo is een toonaangevende Nederlandse cryptocurrency exchange met een uitgebreid aanbod aan coins. Het grote voordeel van Bitvavo is dat je bijna geen transactiekosten betaalt, gemakkelijk je account kunt verbinden met iDeal, een aanmeldbonus van 10 Euro ontvangt, en tot 10.000 Euro kunt traden zonder commissies! Maak vandaag nog je account aan en begin met traden!