Skip to content
Analyse

Het Bitcoin experiment in El Salvador

Luc
Luc
21:56
Illustration for: Het Bitcoin experiment in El Salvador

Maar waarom dacht de regering van El Salvador dat haar Bitcoin-beleid een goed idee was? In juni 2021 stond president Nayib Bukele achter dit cryptische avontuur in naam van financiële inclusie, waarbij hij benadrukte dat 70 procent van de bevolking geen bankrekening had.

Heeft het Bitcoin-beleid deze situatie verbeterd? Het korte antwoord is nee. Onderzoek gepubliceerd door het Nationaal Economisch Onderzoeksbureau in Amerika toonde aan dat degenen die de officiële overheids-app hadden gedownload om Bitcoin te kopen – de Chivo Wallet – al bankrekeningen hadden en ook jong, mannelijk en goed opgeleid waren. Bovendien toonde een peiling van het Universitair Instituut voor Publieke Opinie (IUDOP) van de Universidad Centroamericana José Simeón Cañas aan dat zeven van de tien Salvadoranen vinden dat de Bitcoin-wet moet worden ingetrokken.

Een ander doel van het beleid was om de remittances-industrie van het land te verstoren, aangezien bijna 24 procent van het bbp van 2022 afkomstig was van remittances. Het idee was om de bevolking te ontlasten van kosten door de adoptie van crypto te bevorderen. De cijfers van de Centrale Bank van El Salvador geven echter aan dat slechts 1,7 procent van de Salvadoranen die in 2022 geld vanuit het buitenland hebben gestuurd, dit via cryptocurrencies heeft gedaan.

Hoe Bitcoin wet werd

De inwoners van El Salvador hoorden voor het eerst op 5 juni 2021 dat bitcoin wettig betaalmiddel zou worden in hun thuisland. Het was een moment van grote verwarring. President Bukele maakte de aankondiging in het Engels in een vooraf opgenomen video die werd vertoond tijdens een presentatie van een crypto-ondernemer op de Miami Bitcoin Conference van 2021. Details over hoe dit initiatief zou worden uitgevoerd of in welke mate waren vrijwel niet aanwezig. Er volgde zelfs geen persconferentie na de aankondiging.

Het nieuws was moeilijk te verteren voor de bevolking vanwege recente herinneringen aan economisch trauma in verband met de Salvadoraanse valuta. In 2001 onderging het land een plotselinge proces van dollarisering. In theorie werd El Salvador een republiek met een dubbele circulatie van valuta – de colón en de Amerikaanse dollar. In de praktijk echter stopten mensen met het gebruik van de colón en worden alle transacties in dollars uitgevoerd. Toen het Bitcoin-beleid werd aangekondigd, vreesde de lokale bevolking een herhaling van dit verhaal met cryptocurrency. In september 2021 brak er een protest uit tegen deze wet en andere overheidsinitiatieven die gericht waren op het ontmantelen van de onafhankelijkheid van het gerechtelijk systeem. Desondanks bleef het Bitcoin-beleid onaangeroerd en verslechterde de democratie verder.

Mónica Taher, voormalig directeur Internationale Technologische en Economische Zaken bij het Secretariaat van Handel en Investeringen van El Salvador, verklaarde in een interview dat ze van mening is dat het te vroeg is om te beweren dat het Bitcoin-beleid is mislukt. Volgens haar zullen de voordelen van de Bitcoin-wet op de lange termijn zichtbaar worden, wanneer we “misschien gaan zien hoe El Salvador wereldwijd een domino-effect gaat leiden met betrekking tot het traditionele monetaire systeem.” Mevrouw Taher prees ook deze wetgeving omdat deze nieuwe bedrijven naar het land heeft getrokken, hoewel dit een omstreden argument is.

Mario Gómez is een digitale activist die het Bitcoin-beleid sinds de beginfase openlijk heeft bekritiseerd, zelfs tot het punt van gevangenisstraf vanwege zijn mening op Twitter, hoewel zijn gevangenschap minder dan een dag duurde. (Hij werd kort daarna vrijgelaten nadat er publieke verontwaardiging ontstond over zijn detentie op sociale media.) Hij woont momenteel in ballingschap en we spraken via videoconferentie. “Het Bitcoin-probleem is slechts het zichtbare gezicht van de stapel beleidsmaatregelen die op autoritaire wijze in El Salvador zijn opgelegd,” zei hij.

Zijn hypothese is dat het Bitcoin-avontuur een poging is om wereldwijd in twijfel getrokken cryptocurrency-bedrijven in een vriendelijke jurisdictie te legitimeren. Hij beweert dat ‘misschien de reden dat we al deze grote crypto-operators in El Salvador hebben, is omdat op het moment dat ze een onderzoek