De geschiedenis van NFT’s
2021 was het jaar voor NFT’s (non fungible tokens), maar het was niet het jaar van de uitvinding. De eerste NFT “Quantim” werd gemint door Kevin McCoy op de namecoin blockchain in 2014. Echter markeerde de introductie van op Bitcoin gebaseerde gekleurde munten in 2012-2013 het begin van het concept. Dit leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van BRC-20-tokens. Het idee hiervoor stamde af van een paper geschreven door Meni Rosenfield in 2012. De paper maakte de weg vrij voor de evolutie van digitale tokens op de Bitcoin-blockchain.
NFT’s werden echter pas wereldwijd opgemerkt in 2017, dit kwam met name door de opkomst van Ethereum blockchain. Het netwerk overwon de beperkingen in de voorgaande blockchains. Ethereum verlaagde de toegangsdrempel voor het lanceren van NFT-projecten. Ethereum bood ook een betrouwbare oplossing voor kritieke zaken zoals het maken, opslaan, programmeren en verhandelen van tokens.
Een korte geschiedenis van NFT’s kan worden onderverdeeld in een tijdlijn:
- Vroegere tijdperk: 2012-2016
- NFT in opkomst: 2017
- Het jaar van de NFT’s: 2012
De evolutie van de NFT
Gekleurde munten demonstreerden de mogelijkheden van Bitcoin. De munten waren samengesteld uit kleine fracties van een Bitcoin. Gevallen van gekleurde munten hielp mensen het potentieel van blockchains voor het uitgeven van activa te realiseren. Denk hierbij aan de weergave van eigendom, coupons of gebruik als digitale verzamelobjecten, aandelen en toegangstokens.
Het was echter nooit Bitcoin’s bedoeling geweest om gebruikt te worden als een database voor tokens. De gekleurde munten bleven met gevolg hiervan enkel een concept. De ontwikkeling zette echter wel een reeks experimenten op gang die uitmondden in NFT’s. Om ook terug te komen bij “Quantum”, was dit een achthoekige animatie. De komst van Ethereum bood NFT’s het platform dat ze nodig hadden om te floreren.
Een groot project uit deze periode dat de ontwikkeling van digitale activa mogelijk maakte, was het tegenpartijplatform gebouwd op Bitcoin. Een spectrum van “Rare Pepes” NFT’s werd uitgebracht op The Counterparty. Hiermee werd de use case van NFT als artwork geïnitieerd. “Spells of Genesis”, gemaakt op Ethereum, was een ander groot NFT-project na The Counterparty.
De opkomst van NFT’s in gaming en de metaverse
Het softewwareontwikkelingbedrijf Larva Labs volgde het succes van Rare Pepes. Het bedrijf lanceerde CryptoPunks, zijn eigen generatieve serie NFT’s, gemaakt door John Watkinson en Matt Hall. Geïnspireerd door de Londense punkcultuur, heeft het project 10.000 unieke stukken, zonder twee karakters die op elkaar lijken. CryptoPunks werd een enorm succes en vormde de basis van vele andere NFT-projecten. waaronder de Bored Ape Yacht Club.
De eerst volgende grote lancering was CryptoKitties, die opkwam tijdens de ETHWaterloo hackathon, in october van 2017. Met de game kunnen spelers NFT’s kopen, verkopen en maken die virtuele katten met gewenste eigenschappen op Ethereum vertegenwoordigen. Na CryptoKitties werd NFT-gaming steeds populairder.
NFT-gaming gecombineerd met metaverse projecten om een nieuw momentum te formuleren. Een belangrijk project uit deze tijd was het op Ethereum gebaseerde Decentraland. Dit is een virtuele wereld waarin spelers games kunnen verkennen en activa kunnen bouwen en verzamelen.
In oktober 2018 werd Axie Infinity, een op NFT gebaseerd vechtspel, uitgebracht. Het zette de bal aan het rollen voor play-to-earn (P2E) games, waarmee gamers in-game beloningen konden verdienen tijdens het spelen. Het is een baanbrekend videospel op de Ethereum-blockchain waarbij Axies betrokken zijn, wezens die zeldzame NFT’s zijn met unieke eigenschappen. Gamers vechten gevechten uit met Axies en bouwen er meer attributen in.
Uitbreiden buiten Ethereum
In 2021 zijn NFT getuige geweest van een piek in vraag een aanbod.
Het gebruik van NFT’s in de kunstmarkt was een grote factor achter de golfslag. De verschijning van digitale kunst bood artiesten een andere locatie om hun creativiteit te laten zien. Het bood echter ook een kans om hun werk op te slaan, wat ook kon worden geverifieerd. Met dank hieraan kregen NFT’s grip in de markt en zagen we de gigantische piek verschijnen.
Dit was de tijd dat gerenommeerde veilinghuizen zoals Christie’s en Sotheby’s hun veilingen online brachten. Bovendien bevatten deze veilingen kunst die de populariteit van NFT’s deed stijgen. Het was bij Christie’s waar Beeple’s “Everydays: the First 5000 Days” NFT een recordverkoop van $69 miljoen behaalde. Een verkoop van die omvang trok de aandacht van niet-Ethereum blockchains en blockchain-enthousiastelingen naar NFT’s.
Gesteund door de NFT-manie begonnen blockchains zoals Cardano, Solana, Flow en Tezos te werken aan hun eigen platforms voor NFT’s. In september 2021 werden slimme contracten functioneel op Cardano, wat de ontwikkeling van NFT-applicaties op het platform mogelijk maakte. Door verschillende blockchains zijn enkele nieuwe standaarden opgesteld om de authenticiteit van niet-fungibele activa vast te stellen.
Een belangrijk evenement van het jaar was dat Facebook zichzelf veranderde in Meta en de metaverse ruimte binnenwandelde. NFT’s waren altijd een integraal onderdeel van de metaverse, wat leidde tot een sterke stijging van de vraag naar NFT’s.