De crypto community is al geruime tijd in de ban van NFTs. Met bekende kunstenaars en beloftes van metaversen als drijvende krachten, hebben sommige NFTs en NFT-collecties aanzienlijk succes behaald. Hoewel de NFT-markt steeds drukker wordt, hebben slechts enkelen de hoofdprijs behaald en zijn miljoenen dollars waard geworden. Hieronder behandelen we vijf van de duurste NFTs tot nu toe, gebaseerd op hun verkoopprijs, en bespreken we hun impact op de digitale verzamelwereld.
Wil je meer weten over NFTs? Ontdek wat een mogelijke toepassing van een NFT kan zijn.
1. Merge — $91,8 miljoen
Pak — Merge In december 2021 haalde het digitale kunstwerk Merge van kunstenaar Pak maar liefst $91,8 miljoen op het NFT-platform Nifty Gateway. Deze NFT vestigde een nieuw record voor het duurste kunstwerk ooit verkocht door een levende kunstenaar. Echter, de claim op de titel van duurste NFT is onderhevig aan discussie, afhankelijk van de vraag of Merge als één stuk wordt beschouwd.
Kopers konden tokens van het kunstwerk aanschaffen vanaf $299, waarbij de prijs elke zes uur met $25 steeg gedurende de verkoopperiode. Uiteindelijk werden de tokens in totaal voor $91,8 miljoen verkocht, waarbij 28.983 verzamelaars 312.686 totale eenheden van de NFT verworven.
Pak, een pseudonieme kunstenaar (of kunstenaarscollectief), heeft al meer dan 20 jaar digitale kunst en media geïnspireerd, vooral bekend vanwege het creëren van Archillect, een AI ontworpen om visuele kunst te ontdekken en te delen. Begin 2022 verkochten Sotheby’s en Nifty Gateway Pak’s NFT-collectie, The Fungible Collection, voor $16,8 miljoen.
2. The First 5000 Days — $69,3 miljoen
Beeple — The First 5000 Days The First 5000 Days is een collage van meer dan 5.000 stukjes, gemaakt door Mike ‘Beeple’ Winkelmann. Deze stukjes werden dagelijks samengevoegd sinds mei 2007. Het werd voor het eerst tentoongesteld bij Christie’s Auction digital art house in maart 2021 en werd het op drie na duurste stuk ooit verkocht bij Christie’s veiling door een levende kunstenaar. Het werd verkocht aan Vignesh Sundaresan, een in Singapore gevestigde crypto-investeerder die actief betrokken is in de NFT-wereld met zijn eigen Metapurse NFT-project.
3. Clock — $52,7 miljoen
Julian Assange & Pak — Clock Clock werd naar verluid gemaakt om fondsen te werven voor de juridische verdediging van WikiLeaks-oprichter Julian Assange tegen mogelijke uitlevering aan de VS. Het stuk was een klok die liet zien hoe lang Assange gevangen zat. De AssangeDAO, een groep van meer dan 10.000 leden met als zelfverklaard doel ‘Julian Assange bevrijden’, kocht uiteindelijk de NFT voor $52,7 miljoen.
Deze NFT is meer dan alleen een digitaal kunstwerk; het toont de potentiële maatschappelijke impact van een NFT.
4. HUMAN ONE — ~$29 miljoen
Beeple — HUMAN ONE HUMAN ONE werd op 9 november 2021 verkocht op de 21e-eeuwse kunstavondveiling van Christie’s voor $28.985 miljoen. De NFT werd gecombineerd met een fysieke sculptuur met een generatief kunstwerk dat dynamisch verandert. Het is een ‘kinetische videosculptuur’ van gepolijst aluminium metaal en een mahoniehouten frame, met vier digitale schermen die een lus van een astronaut laten zien die door verschillende omgevingen loopt.
De NFT die bij de sculptuur hoorde, toonde een astronaut die door verschillende omgevingen reist; afhankelijk van het tijdstip van de dag zouden de omgevingen veranderen. Ook verstopte Beeple aanwijzingen in HUMAN ONE, zodat mensen extra NFTs konden ontgrendelen.
Het fysieke kunstwerk en de bijbehorende NFT behoren tot de duurste NFT-stukken ooit verkocht, waarmee Beeple zich stevig vestigt als een van de meest invloedrijke personen in de industrie. Door Christie’s omschreven als ‘s werelds meest beroemde digitale kunstenaar, gaf Beeple aan dat hij zich toewijdt aan het stuk en van plan is om het gedurende zijn leven verder te ontwikkelen en aan te passen, waardoor NFTs meer mainstream aandacht krijgen.
5. CryptoPunk #5822 — $23,7 miljoen
CryptoPunk #5822 Sinds de release als een van de allereerste NFT-collecties, zijn CryptoPunks enkele van de duurste en meest gewilde NFTs geworden. CryptoPunks waren aanvankelijk gratis en gebruikers hoefden alleen de transactiekosten te betalen om er een te verwerven. Het project werd in 2017 gelanceerd door twee Canadese softwareontwikkelaars onder het bedrijf Larva Labs, en was geïnspireerd door de Londense punkscene, de cyberpunkbeweging en de elektronische muziekgroep Daft Punk. De intellectuele eigendomsrechten van het CryptoPunks-project zijn later verworven door Yuga Labs.