Coins

Ripple (XRP)

De XRP Ledger (XRPL) is een gedecentraliseerde openbare blockchain voor snelle en goedkope transacties


Wat is XRP / XRP Ledger?

De XRP Ledger (XRPL), gelanceerd in 2021, is een open-source, toestemmingloze en gedecentraliseerde technologie. Voordelen van de XRP Ledger zijn onder meer de lage kosten ($0,0002 om transacties uit te voeren), snelheid (transacties in 3-5 seconden afwikkelen) en schaalbaarheid (1500 transacties per seconde). Daarnaast heeft het groene kenmerken (koolstofneutraal en energiezuinig). De Ledger beschikt ook over de eerste gedecentraliseerde uitwisseling (DEX) en aangepaste tokenisatiemogelijkheden die in het protocol zijn ingebouwd. Sinds 2012 werkt de Ledger betrouwbaar, met 70 miljoen grootboeken.

Wie zijn de oprichters van XRP Ledger?

In 2012 lanceerden David Schwartz, Jed McCaleb en Arthur Britto de XRP Ledger. Dit gebeurde in combinatie met zijn eigen valuta XRP als een sneller, energiezuiniger alternatief voor de Bitcoin-blockchain. In september van dat jaar richtten ze samen met Chris Larsen het bedrijf op dat tegenwoordig bekend staat als Ripple.

Wat maakt XRPL uniek?

De XRP Ledger presenteert een breed scala aan applicaties en use-cases met betrekking tot betalingen, waaronder microbetalingen, DeFi en binnenkort NFT’s. De XRPL, geïmplementeerd in 2012, ondersteunt ondernemingen en Python-, Java- en JavaScript-ontwikkelaars met krachtige hulpprogramma’s en flexibiliteit. Op de  website hebben ontwikkelaars toegang tot verschillende tutorials om ze op weg te helpen. Dit gebeurt met het gebruik van verschillende codeertalen, het bouwen van apps, het beheren van accounts en meer.

Naast de oorspronkelijke munt, wordt de XRP Ledger door ontwikkelaars gebruikt om oplossingen te creëren die inefficiënties oplossen, waaronder overmakingen en tokenisatie van activa. Momenteel zijn de vijf belangrijkste toepassingen van XRP Ledger betalingen, tokenisatie, DeFi, CBDC’s en stablecoins.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

De XRP Ledger-architecten schonken 80 miljard tokens aan Ripple. Zo kan het bedrijf use-cases bouwen – inclusief zijn wereldwijde betalingsnetwerk, RippleNet – rond het digitale activum.

Hoe is het netwerk beveiligd?

In tegenstelling tot Bitcoin of Ethereum gebruikt de XRPL een uniek Federated Consensus-mechanisme als methode om transacties te valideren. Transacties worden op de XRPL bevestigd via een consensusprotocol, waarin aangewezen onafhankelijke servers, validators genaamd, overeenstemming bereiken over de volgorde en het resultaat van de transacties. Alle servers in het netwerk verwerken elke transactie volgens dezelfde regels en elke transactie die het protocol volgt, wordt meteen bevestigd. Alle transacties zijn openbaar en transparant en iedereen kan een validator gebruiken. Er zijn momenteel meer dan 150 validators in het grootboek, beheerd door universiteiten, uitwisselingen, bedrijven en individuen over de hele wereld.

Via het Federated Consensus-mechanisme kunnen alle geverifieerde transacties worden verwerkt zonder een single point of failure, aangezien geen enkele deelnemer onafhankelijk een beslissing neemt.