Coins

Solana


Wat is Solana (SOL)?

Solana is een zeer functioneel open source-project dat steunt op de toestemmingloze aard van blockchain-technologie om gedecentraliseerde financieringsoplossingen (DeFi) te bieden. Terwijl het idee en de eerste werkzaamheden aan het project in 2017 begonnen, werd het project in maart 2020 officieel gelanceerd door de Solana Foundation met hoofdkantoor in Genève, Zwitserland.

Het Solana-protocol is ontworpen om het maken van gedecentraliseerde apps (DApp) te vergemakkelijken. Het heeft tot doel de schaalbaarheid te verbeteren door een proof-of-history (PoH)-consensus te introduceren in combinatie met de onderliggende proof-of-stake (PoS)-consensus van de blockchain.

Vanwege het innovatieve hybride consensusmodel geniet Solana belangstelling van zowel kleine handelaren als institutionele handelaren. Een belangrijke focus voor de Solana Foundation is om gedecentraliseerde financiering op grotere schaal toegankelijk te maken.

Wie zijn de oprichters van Solana?

Anatoly Yakovenko is de belangrijkste persoon achter Solana. Zijn professionele carrière begon bij Qualcomm, waar hij snel opklom en in 2015 senior stafingenieur-manager werd. Later veranderde zijn professionele pad en ging Yakovenko aan de slag als software-ingenieur bij Dropbox.

In 2017 begon Yakovenko te werken aan een project dat later zou uitgroeien tot Solana. Hij werkte samen met zijn Qualcomm-collega Greg Fitzgerald en ze richtten een project op met de naam Solana Labs. Het Solana-protocol en het SOL-token werden in 2020 vrijgegeven voor het publiek, waarbij nog een aantal voormalige Qualcomm-collega’s werden aangetrokken.

Wat maakt Solana uniek?

Een van de essentiële innovaties die Solana op tafel legt, is de proof-of-history (PoH)-consensus ontwikkeld door Anatoly Yakovenko. Dit concept zorgt voor een grotere schaalbaarheid van het protocol, wat op zijn beurt de bruikbaarheid vergroot.

Solana staat bekend in de cryptocurrency-ruimte vanwege de ongelooflijk korte verwerkingstijden die de blockchain biedt. Het hybride protocol van Solana zorgt voor aanzienlijk kortere validatietijden voor zowel transactie- als slimme contractuitvoering. Met razendsnelle verwerkingstijden heeft Solana ook veel institutionele interesse gewekt.

Het projectprotocol is bedoeld voor zowel kleine gebruikers als zakelijke klanten. Een van de belangrijkste beloften van het project aan klanten is dat ze niet verrast zullen worden door hogere vergoedingen en belastingen. Het protocol is zo ontworpen dat het lage transactiekosten heeft en toch schaalbaarheid en snelle verwerking garandeert.

Gecombineerd met de langdurige professionele expertise die makers Anatoly Yakovenko en Greg Fitzgerald aan het project hebben toegevoegd, staat de token vanaf september 2021 op nummer 7 in de CoinMarketCap-ranglijst.

Dit kwam na een indrukwekkende bull run, waarbij de prijs van Solana sinds half juli 2021 met meer dan 700% is gestegen. De lancering van de Degenerate Ape NFT-collectie heeft de SOL-prijs naar een recordhoogte (ATH) van meer dan $ 60 gestuurd, en het heeft sindsdien gestegen, grotendeels als gevolg van hogere ontwikkelaarsactiviteit op het Solana-ecosysteem, grotere institutionele interesse, groeiend DeFi-ecosysteem en de opkomst van de NFT’s en gaming-verticaal op Solana. De tokenprijs steeg tot een ATH van $ 216 op 9 september 2021.

Snelheid en Prestaties

Solana heeft veel lof gekregen voor zijn snelheid en prestaties, en is zelfs getipt als een rivaal die zich kan meten met Ethereum en het dominante slimme contractplatform kan uitdagen. Het netwerk werd echter geplaagd door herhaalde storingen die de prijs en ambities om het “Visa van crypto” te zijn, hebben aangetast. Bovendien wordt het ecosysteem ervan beschuldigd durfkapitaalinvesteerders te bevoordelen met oneerlijke tokenomics.

Hoeveel SOL tokens zijn er in omloop?

De SOL Foundation heeft aangekondigd dat er in totaal 489 miljoen SOL-tokens in omloop zullen worden gebracht. Op dit moment zijn er al zo’n 260 miljoen op de markt gekomen.

De distributie van SOL-tokens is als volgt: 16,23% ging naar een initiële seed-verkoop, 12,92% van de tokens was bestemd voor een oprichtingsverkoop, 12,79% van de SOL-munten werd verdeeld onder teamleden en 10,46% van de tokens werd aan de Solana Foundation gegeven. De resterende tokens zijn al vrijgegeven voor openbare en particuliere verkoop of moeten nog op de markt worden gebracht.

De prijs van de tokens tijdens de eerste zaadverkoop, gehouden op 5 april 2018, was $ 0,04. Gezien de recente ATH vertegenwoordigt dat een indrukwekkend rendement op investering (ROI) van 5400X.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Het netwerk vertrouwt op een unieke combinatie van proof-of-history (PoH) en proof-of-stake (PoS) consensusmechanismen.

Bewijs van geschiedenis is het belangrijkste onderdeel van het projectprotocol, aangezien het verantwoordelijk is voor het grootste deel van de transactieverwerking. PoH registreert succesvolle operaties en de tijd die ertussen is verstreken, waardoor het vertrouwenloze karakter van de blockchain wordt gegarandeerd.

De proof-of-stake (PoS)-consensus wordt gebruikt als monitoringtool voor de PoH-processen en valideert elke reeks blokken die erdoor worden geproduceerd.

De combinatie van twee consensusmechanismen maakt het project tot een uniek fenomeen in de blockchain-industrie.