Coins

Qtum

Qtum (uitgesproken als ''kwantum'') is een proof-of-stake (PoS) smart contract open-source blockchain-platform en protocol voor waardeoverdracht.


Wat is Qtum (QTUM)?

Het doel van Qtum is om de sterke punten van Bitcoin en Ethereum samen te brengen in één keten. Qtum is gebouwd op het UTXO-transactiemodel van Bitcoin, met de toegevoegde functionaliteit van slimme contractuitvoering en DApps. Onlangs heeft het platform ondersteuning voor DeFi-applicaties toegevoegd. Vanaf maart 2021 zijn er meer dan 20 tokens aangemaakt op de Qtum-blockchain.

Het project werd aangekondigd in maart 2016 en hield een jaar later, in maart 2017, een ICO, wat de oprichters $ 15 miljoen USD opleverde. De hoofdketen van Qtum werd uitgebracht op 13 september 2017. Aanvankelijk werd de Qtum-munt uitgegeven als een ETH-20-token, maar met de lancering van het mainnet werd deze omgezet in native blockchain.

Wie zijn de oprichters van Qtum?

Patrick Dai is de oprichter van het project en de voorzitter van de Qtum Foundation. Hij studeerde informatica aan de Draper University en stopte toen met promoveren aan de Chinese Academie van Wetenschappen. Hij begon zijn carrière als productmanager bij Alibaba en werkte vervolgens aan een reeks blockchain-projecten. Denk aan Factom, Vechain, Bitse Group en Meilink voordat hij in 2016 Qtum startte.

De andere twee medeoprichters zijn de CTO en blockchain-architect Neil Mahi en hoofdontwikkelaar Jordan Earls.

Het is echter bevestigd dat Qtum verschillende spraakmakende donateurs heeft. Bekende donateurs zijn: Roger Ver van Bitcoin.com en Jeremy Gardner, een vroege crypto-investeerder die huidverzorgingsprofessional werd, medeoprichter van Augur en EIR in Blockchain Capital.

Wat maakt Qtum uniek?

Het project is een blockchain voor algemeen gebruik die vier problemen probeert aan te pakken die de oprichters het meest problematisch vonden in BTC- en ETH-blockchainplatforms:

interoperabiliteit, governance, rigiditeit en kosten van het proof-of-work-mechanisme en de moeilijkheid om slimme contracten te verbinden met real-life applicaties. De Qtum-blockchain heeft twee unieke technologieën die dit willen oplossen: Account Abstraction Layer (AAL) en Decentralized Governance Protocol (DGP).

De Account Abstraction Layer integreert de UTXO (Unspent Transaction Output) accountlaag. Die is geërfd van bitcoin met de slimme contractlaag, geïnspireerd door Ethereum. Hiermee kunnen gebruikers applicaties bouwen/hosten op virtuele machines, waaronder de Ethereum Virtual Machine (EVM) en de x86 virtuele machine. Het ondersteunt ook de i686-instructieset en verschillende programmeertalen zoals C, C++, Rust en Python. Hierdoor is het zeer eenvoudig om bestaande apps over te nemen en voor Qtum te compileren. Het maakt niet alleen volledige slimme contracten mogelijk, Qtum is ook van plan om gemeenschappelijke programmeerbibliotheken te integreren in de vorm van slimme contracten.

Het Decentralized Governance Protocol stelt slimme contracten in staat om de kernparameters van het netwerk, zoals blokgrootte en gaskosten, te wijzigen zonder hardfork van de blockchain. Dit kan veel problemen besparen terwijl het netwerk zich ontwikkelt. Miners (stakers), ontwikkelaars en QTUM-houders binnen het gehele ecosysteem zijn door middel van stemmen betrokken bij blockchain governance en de blockchain kan zelfbeheer, upgrades en iteratie realiseren.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

Volgens de Qtum-whitepaper was de initiële levering van QTUM-munten 100 miljoen, die allemaal direct werden geslagen voordat het project online ging. In maart 2017 werden via een ICO-proces 51 miljoen munten aan het publiek verkocht. Daarboven gingen 8 miljoen munten naar de vroege particuliere investeerders en 12 miljoen werden toegewezen aan het projectteam met een lock-up van vier jaar. De rest wordt beheerd door de Qtum Chain Foundation, een non-profitbedrijf geregistreerd in Singapore, die het in maart 2021 in vier delen zal ontvangen. Dit zijn 20 miljoen munten die zijn toegewezen voor bedrijfsontwikkelingsdoeleinden en 9% voor academisch onderzoek en promotie.

De muntenvoorraad staat niet vast, nieuwe tokens kunnen worden gedolven met halvering van de blokbeloning om de vier jaar vanaf de initiële blokbeloningssubsidie ​​van 4,0 QTUM per blok, die zeven halveringen doorloopt om uiteindelijk nul te bereiken in het jaar 2045, wanneer de maximale voorraad 107.822.406 zal bereiken.

Hoe is het netwerk beveiligd?

De technische benadering van Qtum is niet dezelfde als Bitcoin en Ethereum momenteel gebruiken. Qtum koos voor het MPoS-consensusmechanisme (mutualized proof-of-stake) voor netwerkbeveiliging. Het is een aangepaste versie van Proof-of-Stake 3.0.

Het protocol stimuleert gebruikers om hun munten vergrendeld te houden om de blokvalidatie te vergemakkelijken en te beveiligen. Dit wordt staken genoemd. Het bevestigen van elk blok is een wedstrijd tussen munthouders. Hierbij komen ze met het netwerk en willekeurige kans aan de rechterkant om het blok te valideren. In tegenstelling tot de vroege PoS-protocollen, is de blokbeloning hier constant. Ook is het niet afhankelijk van de muntleeftijd om de waarschijnlijkheid te bepalen om deze te krijgen. De beloningen worden evenredig verdeeld over de inzet, hoe meer munten er worden ingezet, hoe meer beloning de gebruiker krijgt. Bovendien wordt het MPoS-protocol beschermd tegen “junk contract”-aanvallen door 10% van de blokbeloning te verdelen tussen de blokproducerende mijnwerker en negen eerdere mijnwerkers en de resterende 90% in de toekomst met 500 blokken uit te stellen.

In tegenstelling tot het proof-of-work-mechanisme dat in Bitcoin wordt gebruikt, zijn de proof-of-stake-algoritmen aanzienlijk goedkoper in onderhoud. Ook zijn ze milieuvriendelijker en kunnen ze veel decentralisatie bieden, wat de hoeksteen is van blockchain-beveiliging.