Wat is Litecoin (LTC)?
Litecoin (LTC) is een cryptocurrency die is ontworpen om snelle, veilige en goedkope betalingen te bieden. Dit door gebruik te maken van de unieke eigenschappen van blockchain-technologie.
De cryptocurrency is gemaakt op basis van het Bitcoin (BTC)-protocol, maar verschilt in termen van het gebruikte hashing-algoritme, hard cap, bloktransactietijden en een paar andere factoren. De coin heeft een bloktijd van slechts 2,5 minuut en extreem lage transactiekosten. Hierdoor is het geschikt voor microtransacties en toonbankbetalingen.
De token werd uitgebracht via een open-source client op GitHub op 7 oktober 2011. Het netwerk ging vijf dagen later live, op 13 oktober 2011. Sindsdien is het explosief gestegen in zowel gebruik als acceptatie onder verkopers en heeft het geteld gedurende het grootste deel van zijn bestaan in de top tien van cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie.
De cryptocurrency is gemaakt door Charlie Lee, een voormalige Google medewerker, die van plan was dat Litecoin een “lite-versie van Bitcoin” zou zijn, in die zin dat het veel van dezelfde eigenschappen heeft als Bitcoin, zij het lichter in gewicht.
Wie zijn de oprichters van Litecoin?
Zoals we eerder aangaven, is Litecoin opgericht door Charlie Lee, een vroege cryptocurrency-adopter en een naam die hoog aangeschreven staat in de cryptocurrency-industrie.
Charlie Lee, ook wel bekend als “Chocobo”, is een vroege Bitcoin-mijnwerker en computerwetenschapper, die een voormalig software-engineer voor Google was. Bovendien bekleedde Charlie Lee tussen 2015 en 2017 de functie van technisch directeur bij Coinbase voordat hij naar andere ondernemingen ging.
Tegenwoordig is Charlie Lee een uitgesproken voorstander van cryptocurrencies en is hij de algemeen directeur van de LTC Foundation, een non-profitorganisatie die samenwerkt met het Core Development-team om Litecoin vooruit te helpen.
Naast Lee heeft de Litecoin Foundation ook drie andere personen in de raad van bestuur: Xinxi Wang, Alan Austin en Zing Yang – die allemaal op zichzelf staan.
Wat maakt Litecoin uniek?
Na Bitcoin is Litecoin de op één na populairste pure cryptocurrency. Dit succes kan grotendeels worden toegeschreven aan de eenvoud en duidelijke gebruiksvoordelen.
Sinds januari 2021 is de token een van de meest geaccepteerde cryptocurrencies, en meer dan 2.000 handelaren en winkels accepteren nu LTC over de hele wereld.
Het belangrijkste voordeel is de snelheid en kosteneffectiviteit. Transacties worden meestal binnen enkele minuten bevestigd en de transactiekosten zijn bijna te verwaarlozen. Dit maakt het een aantrekkelijk alternatief voor Bitcoin in ontwikkelingslanden, waar transactiekosten de beslissende factor kunnen zijn voor de te ondersteunen cryptocurrency.
Eind 2020 zag Litecoin ook de release van het MimbleWimble (MW) testnet, dat wordt gebruikt om op Mimblewimble gebaseerde vertrouwelijke transacties op Litecoin te testen. Zodra deze functie beschikbaar is op het mainnet, zullen Litecoin-gebruikers ook profiteren van sterk verbeterde privacy en fungibiliteit.
Mimblewimble-upgrade
Litecoin Foundation kondigde op 31 januari 2022 de langverwachte Mimblewimble Extension Block (MWEB)-upgrade aan als onderdeel van de Litecoin Core 0.21.2-releasekandidaat. fungibiliteit voor iedereen, terwijl de schaalbaarheid van Litecoin wordt verbeterd.” MWEB zal een opt-in-functie zijn, waardoor Litecoin de “meest vervangbare, contantachtige cryptocurrency in de ruimte” kan worden. De beveiligings- en privacyverbeterende Taproot-upgrade zal ook deel uitmaken van de kernrelease.
Sommige uitwisselingen schrappen LTC na MimbleWimble-upgrade
MimbleWimble is een upgrade waarmee gebruikers de broodnodige privacy kunnen bereiken tijdens transacties op het netwerk. De MimbleWimble-upgrade werd voor het eerst voorgesteld in november 2019 via een Litecoin-verbeteringsvoorstel. Destijds wilden de Litecoin-ontwikkelaars zich verder richten op het verbeteren van de anonimiteit tussen zenders en ontvangers.
Na de MimbleWimble-upgrade bij Litecoin-blok 2.257.920 konden gebruikers kiezen voor meer transactieprivacy en andere voordelen verkennen, waaronder blokken met minder onnodige transactiegegevens. Meer specifiek worden lange transacties opgesplitst in een enkele overdracht door één invoer-uitvoerpaar vast te leggen.
De MimbleWimble Extension Blocks (MWEB)-upgrade werd met succes geactiveerd op 19 mei 2022. De upgrade plaatst Litecoin echter in het vizier van regelgevers die niet vriendelijk zijn tegen privacy-compatibele cryptocurrencies.
Sommige effecten van de upgrade werden vrij duidelijk toen verschillende Zuid-Koreaanse beurzen Litecoin van hun platforms begonnen te verwijderen. Dit gebeurde kort nadat de MWEB-upgrade van kracht werd. Upbit, Bithumb, Coinone, Korbit en Gopax hebben LTC geschrapt vanwege de MimbleWimble-upgrade. Dit omdat het deze bedrijven onmogelijk maakt om zich te houden aan de wet op de rapportage en het gebruik van specifieke financiële transactie-informatie. Volgens de Zuid-Koreaanse regelgeving moeten crypto-uitwisselingen koste wat kost het witwassen van geld en illegale activiteiten tegengaan. Dat betekent het verwijderen van alle valuta’s die gebruikers extra privacy of anonimiteit bieden.
Hoeveel LTC tokens zijn er in omloop?
Zoals de meeste Proof of Work (POW) cryptocurrencies, neemt de hoeveelheid Litecoin in omloop geleidelijk toe met elk nieuw gedolven blok.
Vanaf januari 2021 zijn er al 66,245 miljoen LTC gedolven op een totaal maximaal aanbod van 84 miljoen. De Foundation schatte onlangs dat het meer dan 100 jaar zal duren voordat LTC volledige verwatering bereikt (rond het jaar 2140). Aangezien het aantal LTC-mijnen per blok elke vier jaar afneemt als onderdeel van het halveringsschema voor blokbeloningen.
Ongeveer 500.000 LTC werd geïnstamineerd op de eerste dag nadat het LTC-ontstaansblok was ontgonnen en Charlie Lee en vermoedelijk andere vroege Litecoin-ontwikkelaars tot de eerste mijnwerkers behoorden.
Desondanks ontvangen de Litecoin-ontwikkelaars of Charlie Lee, als een eerlijk verdeeld actief, geen directe winst uit de werking van Litecoin – behalve alles wat ze kunnen verdienen als onderdeel van het reguliere mijnbouwproces.
Toen de token in 2011 op verschillende markten noteerde, bereikte de tokenprijs $0,30. Daarna, van november tot december 2013, ging het op een enorme bull run. Hierbij bereikte de Litecoinprijs een hoogtepunt van $ 44,73. De bearmarkt en de Mt. Gox-hack zorgden er echter voor dat de LTC-prijzen in 2014 crashten. De prijzen consolideerden zich gedurende meerdere jaren binnen het bereik van $ 2 tot $ 4. In november en december 2017 steeg de Litecoin-prijs met meer dan 500% tot $ 358,34, dankzij de crypto-bullmarkt. De tokenprijs bereikte een recordhoogte in mei 2021, tijdens de laatste crypto-bullrun, die op 9 mei 2021 $ 386,45 bereikte.
Hoe is het netwerk beveiligd?
Litecoin is een op blockchain gebaseerde cryptocurrency en wordt beveiligd door ongelooflijk sterke cryptografische verdedigingen. Hierdoor is het praktisch onmogelijk om te kraken.
Net als Bitcoin en verschillende andere cryptocurrencies, gebruikt Litecoin het PoW-consensusalgoritme om ervoor te zorgen dat transacties snel en foutloos worden bevestigd. De gecombineerde kracht van het Litecoin-mijnnetwerk voorkomt dubbele uitgaven en een reeks andere aanvallen, terwijl het netwerk 100% uptime heeft.