Coins

Ethereum

Ethereum is een gedecentraliseerd opensource blockchainsysteem met zijn eigen cryptocurrency, Ether. ETH werkt als een platform voor tal van andere cryptocurrencies, maar ook voor de uitvoering van gedecentraliseerde slimme contracten.

Live Ethereum koers

Wat is Ethereum (ETH)?

Ethereum werd voor het eerst beschreven in een whitepaper uit 2013 door Vitalik Buterin.Buterin, samen met andere medeoprichters, verzekerde zich van financiering voor het project in een online openbare crowdsale in de zomer van 2014. Het projectteam slaagde erin $18,3 miljoen in Bitcoin op te halen. De prijs van ETH in de Initial Coin Offering (ICO) was $0,311, met meer dan 60 miljoen verkochte Ether. Als we nu de prijs van Ethereum nemen, komt het rendement op investering op jaarbasis uit op meer dan 270%. Dit is in wezen bijna een verdrievoudiging van uw investering elk jaar sinds de zomer van 2014.
De Ethereum Foundation heeft de blockchain officieel gelanceerd op 30 juli 2015, onder het prototype met de codenaam “Frontier”.

Sindsdien zijn er verschillende netwerk updates geweest:

  • “Constantinopel” op 28 februari 2019
  • “Istanbul” op 8 december 2019
  • “Muir Glacier” op 2 januari 2020
  • “Berlijn” op 14 april 2021
  • De “London” hard fork 5 augustus 2021

Ethereum’s eigen vermeende doel is om een wereldwijd platform te worden voor gedecentraliseerde applicaties. Hierdoor kunnen gebruikers van over de hele wereld software schrijven en uitvoeren die bestand is tegen censuur, downtime en fraude.

Wie zijn de oprichters van Ethereum?

Ethereum heeft in totaal acht mede-oprichters, een ongewoon groot aantal voor een cryptoproject. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst op 7 juni 2014 in Zug, Zwitserland.

  • De Russisch-Canadese Vitalik Buterin is misschien wel de bekendste van het stel. In 2013 schreef die de originele whitepaper en vandaag de dag nog steeds aan het verbeteren van het platform. Voorafgaand aan ETH was Buterin medeoprichter van en schreef voor de nieuwswebsite van Bitcoin Magazine.
  • De Britse programmeur Gavin Wood is misschien wel de op één na belangrijkste medeoprichter van ETH. Hij is de eerste technische implementatie van Ethereum in de C++-programmeertaal codeerde. Wood is verantwoordelijk voor het voorstellen van de native programeertaal Solidity, en is de eerste chief technology officer van de Ethereum Foundation
    Voor Ethereum was Wood een onderzoekswetenschapper bij Microsoft. Daarna richtte hij de Web3 Foundation op.

Onder de andere mede-oprichters van Ethereum zijn:

  • Anthony Di Iorio, die het project tijdens de vroege ontwikkelingsfase onderschreef.
  • Charles Hoskinson, speelde de hoofdrol bij het opzetten van de in Zwitserland gevestigde Ethereum Foundation en het juridische kader ervan.
  • Mihai Alisie, die hulp bood bij het opzetten van de Ethereum Foundation.
  • Joseph Lubin, een Canadese ondernemer, die, net als Di Iorio, Ethereum in de begindagen heeft helpen financieren. Ook richtte hij later een incubator voor startups op, op basis van ETH genaamd ConsenSys.
  • Amir Chetrit, die medeoprichter was van Ethereum, maar er vroeg in de ontwikkeling van afstapte.

Wat maakt Ethereum uniek?

Ethereum is een pionier in het concept van een blockchain smart contract-platform.

Slimme-contracten zijn computerprogramma’s die automatisch acties uitvoeren die nodig zijn om overeenkomsten tussen verschillende partijen op internet na te komen. Ze zijn ontworpen om de behoefte aan betrouwbare tussenpersonen tussen aannemers te verminderen. Als gevolg hiervan worden transactiekosten verlaagd en tegelijkertijd de transactiebetrouwbaarheid vergroot. De belangrijkste innovatie van Ethereum was het ontwerpen van een platform waarmee het slimme contracten kon uitvoeren met behulp van de blockchain. Dit versterkte de reeds bestaande voordelen van slimme contract technologie verder. Volgens de medeoprichter Gavin Wood is de blockchain van Ethereum ontworpen als een soort “één computer voor de hele planeet”, theoretisch in staat om elk programma robuuster, censuurbestendiger en minder fraudegevoelig te maken. Dit door het op een wereldwijd gedistribueerd platform uit te voeren een netwerk van openbare knooppunten.

Naast slimme contracten kan de blockchain van Ethereum andere cryptocurrencies hosten, “tokens” genoemd, door het gebruik van de ERC-20-compatibiliteit standaard. In feite is dit tot nu toe het meest voorkomende gebruik voor het ETH-platform: tot op heden zijn er meer dan 280.000 ERC-20-compatibele tokens gelanceerd. Meer dan 40 hiervan maken de top 100 cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie, bijvoorbeeld USDT, LINK en BNB. Sinds de opkomst van Play2Earn-spellen is de belangstelling voor de ETH-naar-PHP-prijs aanzienlijk toegenomen.

Wat is Ethereum-naamservice?

Ethereum Name Service, ook bekend als ENS, is een gedistribueerd en uitbreidbaar naamgevingssysteem gebaseerd op de Ethereum-blockchain. Het is in wezen de Web3-versie van DNS, een afkorting van Domain Name Service.
In de oorspronkelijke staat bestaat een cryptocurrency-adres uit een unieke reeks cijfers en letters die zijn ontworpen om door computers te worden gelezen. Het kan er bijvoorbeeld zo uitzien – “0xDC25EF3F5B8A186998338A2ADA83795FBA2D695E”. Hierdoor kan het soms verwarrend worden om te lezen en in sommige gevallen zelfs leidt tot verlies van geld. ENS biedt een oplossing voor dit probleem van lange en verwarrende crypto-adressen. Dit door voor mensen leesbare namen toe te wijzen aan machineleesbare identifiers. Denk hierbij aan Ethereum-adressen, metadata, andere cryptocurrency-adressen en content-hashes. Met ENS kan het lange adres hierboven zoiets eenvoudigs worden als “Alice.eth”, en kunt u elk type cryptocurrency of NFT ontvangen via uw ENS-domein.
ENS is gebaseerd op twee Ethereum slimme contracten. De eerste is het ENS-register, dat drie kritieke stukjes informatie registreert:

  • De eigenaar van het domein,
  • De resolver voor het domein
  • De cachetijd voor alle records onder het domein

Het tweede slimme contract is de Resolver, die de domeinnaam vertaalt naar een machineleesbaar adres en vice versa.
Het is de moeite waard hieraan toe te voegen dat ENS niet alleen integreert met .eth-namen, maar ook de meest populaire DNS-namen ondersteunt, waaronder .com, .org, .io, .app en verschillende andere.

Wat is een Ethereum killer?

Sinds de oprichting heeft Ethereum zijn plek behouden als de op één na grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie. Maar zoals elk ander blockchain-netwerk dat bestaat, is ETH niet perfect. Opmerkelijk is dat de verouderde blockchain wordt geplaagd door hoge gaskosten en een lage doorvoer. De lage doorvoer ligt tussen de 15 en 30 transacties per seconde. Hierdoor hebben veel concurrenten van deze vertraging geprofiteerd om crypto-gebruikers goedkopere en snellere transacties aan te bieden. Er zijn door de tekortkomingen plannen om dit op te lossen door middel van verschillende upgrades.
De term “Ethereum Killer” ontstond rond 2016/2017 toen vervangende blockchains zoals Cardano de crypto-scene begonnen te betreden. In 2018 maakte EOS zijn debuut als de volgende “Ethereum-killer”, waarmee $4,1 miljard werd opgehaald bij investeerders, het hoogste bedrag dat een ICO ooit had gegenereerd. Sindsdien zijn anderen zoals Tezos, Solana, Fantom, Avalanche en Binance Smart Chain opgedoken als mogelijke Ethereum-moordenaars.
Elk van deze blockchains gebruikt een ander consensusmodel om de door Ethereum door PoW veroorzaakte beperkingen aan te pakken. Zo gebruikt Solana proof-of-history (PoH) terwijl Binance Smart Chain zowel proof-of-author (PoA) als gedelegeerde proof-of-stake (DPoS) gebruikt.
Geen van deze alternatieve blockchains is er echter in geslaagd om Ethereum van de troon te stoten als de op een na grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie. ETH is momenteel ook de grootste blockchain voor NFT-handelsactiviteiten.

Ethereum Londen-hardfork

Het Ethereum-netwerk wordt geplaagd door hoge transactiekosten, die vaak stijgen in seizoenen met een grote vraag. In mei 2021 bereikten de gemiddelde transactiekosten van het netwerk een piek van $ 71,72.
Naast de hoge transactiekosten heeft de leidende altcoin ook last van schaalbaarheid problemen.
Zoals eerder vermeld, zijn er plannen om over te stappen op een proof of stake algoritme. Hiervoor is gekozen om de schaalbaarheid van het platform te vergroten en een aantal nieuwe functies toe te voegen. Het ontwikkelingsteam is al begonnen met het overgangsproces naar ETH 2.0 en heeft onderweg enkele upgrades doorgevoerd. Een bekend voorbeeld van een uitgevoerde upgrade is de London hard fork.
De Londense upgrade ging live in augustus 2021. Het omvatte vijf ETH Improvement Proposals (EIP’s), namelijk EIP-3529, EIP-3198, EIP-3541 en met name EIP-1559 en EIP-3554.
EIP-1559 is misschien wel de meest populaire upgrade van alle EIP’s.

Wat is EIP-1559?

De EIP-1559-upgrade introduceert een mechanisme dat de manier verandert waarop gaskosten worden geschat op de ETH-blockchain. Vóór de upgrade moesten gebruikers deelnemen aan een open veiling om hun transacties op te halen door een miner. Dit proces staat bekend als een ‘veiling voor de eerste prijs’ en zoals verwacht wint de hoogste bieder.
Met EIP-1559 wordt dit proces afgehandeld door een geautomatiseerd biedsysteem en is er een vast “basistarief” voor transacties die in het volgende blok moeten worden opgenomen. Deze vergoeding varieert op basis van hoe druk het netwerk is. Bovendien kunnen gebruikers die hun transacties willen versnellen een “prioriteitsvergoeding” aan een mijnwerker betalen voor snellere opname.
EIP-1559 introduceert ook een vergoedingsmechanisme. Een deel van elke transactievergoeding (de basisvergoeding) wordt verbrand en uit de roulatie gehaald. Dit is bedoeld om de circulerende voorraad Ether te verlagen en mogelijk de waarde van het token in de loop van de tijd te verhogen.
Interessant is dat minder dan twee maanden nadat de upgrade in Londen was geïmplementeerd, het netwerk voor meer dan $ 1 miljard aan Ether had verbrand.

Ethereum 2.0

In 2022 is Ethereum van plan om over te schakelen naar proof-of-stake met zijn Ethereum 2.0-update. Deze switch staat al sinds het begin van het netwerk op de Ethereum-roadmap en zou een nieuw consensus mechanisme zien, evenals sharding introduceren als een schaaloplossing. De huidige ETH-keten wordt de Beacon Chain en dient als een vereffeningslaag voor slimme contract interacties op andere ketens.
Eind 2021 werd de Arrow Glacier-update van Ethereum uitgesteld tot juni 2022. Vitalik Buterin verwacht dat de naar het eindspel van het netwerk gevormd zal worden door optimistische rollups en Zk-rollups. In januari 2022 kondigde de Ethereum Foundation de beslissing aan om de “Ethereum 2.0”-terminologie te verwijderen. Dit om “alle toekomstige gebruikers te redden van het navigeren door dit verwarrende mentale model”. Het legde verder uit dat de eerdergenoemde termen van “Ethereum 1.0” de “uitvoeringslaag” zouden worden genoemd. Dit terwijl “Ethereum 2.0” de “consensuslaag” zou worden genoemd. Dit is uiteindelijk om een ​​nauwkeurigere versie van de Ethereum-roadmap te bieden.
In een update over de voortgang van de samenvoeging tweette Ethereum-ontwikkelaar Tim Beiko op 13 april 2022 een update over de voortgang van de samenvoeging, waarin hij verklaarde dat ze “absoluut in het laatste hoofdstuk van PoW op Ethereum” zitten. Hij zei ook dat gebruikers het een paar maanden na juni kunnen verwachten, hoewel er geen exacte datum is gegeven. Dit kwam op de achterkant van de eerste mainnet-schaduwvork – om de overgang naar PoS op Ethereum te testen – die met succes werd geïmplementeerd op 11 april 2022.

De Ethereum-fusie

In 2022 hernoemde Ethereum de overgang van proof-of-work naar proof-of-stake van Ethereum 2.0 naar The Merge. De fusie staat gepland op 15 september 2022 en de fusie van het Goerli-testnet is met succes voltooid op 11 augustus 2022.
Lezen: Alles wat je ooit wilde weten over de Ethereum Merge.
The Merge implementeert verschillende kritieke wijzigingen in Ethereum. Ten eerste voegt het het bestaande PoW Ethereum-mainnet samen met de Beacon Chain, een PoS-keten. Samen vormen de twee ketens het nieuwe proof-of-stake ETH, dat zal bestaan ​​uit een consensuslaag en een uitvoeringslaag. De consensuslaag synchroniseert de ketenstatus over het netwerk, terwijl de uitvoeringslaag transacties en blokproductie afhandelt.
Ten tweede vermindert de samenvoeging de uitgifte van ETH aanzienlijk. Dit wordt de “drievoudige halvering” genoemd, een knipoog naar de Bitcoin-halving, aangezien de samenvoeging de uitgifte van ETH met 90% vermindert. Met meer dan 14M ETH al ingezet, zou ETH na de overgang heel goed deflatoir kunnen worden. Bovendien wordt verwacht dat stakers tussen de 8% en 12% APR verdienen volgens de huidige projecties. Ingezette ETH kan niet onmiddellijk na de samenvoeging worden ingetrokken – het wordt pas ingeschakeld na de Shanghai-upgrade, naar schatting 6 tot 12 maanden later.

Lees meer over de algemene misvattingen over Ethereum na de samenvoeging.

De samenvoeging zal de transactiedoorvoer niet verhogen of de gaskosten verlagen, aangezien de blokproductiesnelheid ongeveer hetzelfde blijft op 12 seconden (momenteel 13 seconden). Het zal ook geen on-chain governance mogelijk maken, waarbij protocolwijzigingen nog steeds buiten de keten worden besproken en besloten door belanghebbenden.
Belangrijk is dat de overgang naar PoS naar verwachting het jaarlijkse energieverbruik van Ethereum zal verminderen van 112 TWh/jaar tot slechts 0,01 TWh/jaar – een daling van 99,9%. Deze verlaging zorgde ervoor dat beleggers een instroom van institutioneel geld verwachten in een “groener” ETH. Aan de andere kant proberen ETH-mijnwerkers, in een sector die naar schatting $ 19 miljard waard is, ETHPoW te verdedigen, een potentiële hard fork van ETH op proof-of-work. We leggen de belangrijkste verschillen uit in ons ETH PoS versus ETH PoW-artikel.

Hoeveel munten zijn er in omloop?

In september 2021 waren er ongeveer 117,5 miljoen ETH-munten in omloop, waarvan er 72 miljoen werden uitgegeven in het genesis-blok, het allereerste blok op de Ethereum-blockchain. Van deze 72 miljoen werden 60 miljoen toegewezen aan de eerste bijdragers aan de crowd sale in 2014 waarmee het project werd gefinancierd, en 12 miljoen aan het ontwikkelingsfonds.
Het resterende bedrag is uitgegeven in de vorm van blokbeloningen aan de mijnwerkers op het Ethereum-netwerk. De oorspronkelijke beloning in 2015 was 5 ETH per blok, wat later daalde naar 3 ETH eind 2017 en vervolgens naar 2 ETH begin 2019. De gemiddelde tijd die nodig is om een ​​Ethereum-blok te minen is ongeveer 13-15 seconden.
Bij de Ethereum-netwerkupgrade van augustus 2021 bevatte de Londense hard fork het Ethereum Improvement Protocol, EIP-1559. In plaats van het eerste prijsveilingmechanisme waarbij de hoogste bieder wint, introduceert EIP-1559 een “basisvergoeding” voor transacties die in het volgende blok moeten worden opgenomen. Gebruikers die hun transactie prioriteit willen geven, kunnen een “fooi” of “prioriteitsvergoeding” aan mijnwerkers betalen. Aangezien de basisvergoeding zich dynamisch aanpast aan de transactieactiviteit, vermindert dit de volatiliteit van de Ethereum-gasvergoedingen, hoewel het de prijs niet verlaagt, die opzienbaar hoog is tijdens piekcongestie op het netwerk.
Een van de belangrijkste verschillen tussen de economie van Bitcoin en Ethereum is dat de laatste niet deflatoir is, d.w.z. het totale aanbod is niet beperkt. De ontwikkelaars van ETH rechtvaardigen dit door geen “vast beveiligingsbudget” voor het netwerk te willen hebben. Door het uitgiftepercentage van ETH via consensus aan te passen, kan het netwerk de minimale uitgifte handhaven die nodig is voor adequate beveiliging.

Tokenburn

Met de introductie van EIP-1559 worden de basisvergoedingen die bij transacties worden gebruikt echter verbrand, waardoor de ETH uit de circulatie wordt gehaald. Dit betekent dat een hogere activiteit op het netwerk zou leiden tot meer verbrande ETH, en het afnemende aanbod zou moeten leiden tot een stijging van de tokenprijs, alles gelijk. Dit heeft het potentieel om Ethereum deflatoir te maken, iets waar ETH-houders enthousiast over zijn – een potentiële stijging van de Ethereum-prijs vandaag.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Vanaf augustus 2020 is Ethereum beveiligd via het Ethash proof of work algoritme, behorend tot de Keccak-familie van hashfuncties.
Er zijn echter plannen om het netwerk over te zetten naar een proof-of-stake-algoritme dat is gekoppeld aan de grote Ethereum 2.0-update, die eind 2020 werd gelanceerd.
Nadat de Ethereum 2.0 Beacon Chain (Phase 0) begin december 2020 live ging, werd het mogelijk om te beginnen met staken op het Ethereum 2.0-netwerk. Een Ethereum-inzet is wanneer u ETH (32 ETH is vereist om validatiesoftware te activeren) op Ethereum 2.0 stort door het naar een deponeringscontract te sturen, waardoor het netwerk wordt beveiligd door gegevens op te slaan, transacties te verwerken en nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Op het moment van schrijven, medio september 2021, is de Ethereum-prijs nu voor 32 Ether ongeveer $116.029. De hoeveelheid geld die Ethereum-validators op dit moment verdienen, is een rendement van 6% APR, wat overeenkomt met ongeveer 1,91952 ETH, of $ 6960 in Ethereum-prijs vandaag. Dit aantal zal veranderen naarmate het netwerk zich ontwikkelt en het aantal stakers (validators) toeneemt.
Ethereum-staking-beloningen worden bepaald door een distributiecurve (de deelname en het gemiddelde percentage van stakers): sommige ETH 2.0-staking-beloningen waren 20% voor vroege stakers, maar zullen worden verlaagd om tussen 7% en 4,5% per jaar te eindigen.
De minimale vereisten voor een Ethereum-inzet zijn 32 ETH. Als u besluit om in te zetten op Ethereum 2.0, betekent dit dat uw Ethererum-inzet in de toekomst maanden, zo niet jaren op het netwerk zal worden opgesloten totdat de Ethereum 2.0-upgrade is voltooid.