Wat is Enjin Coin (ENJ)?
Het paradepaardje van Enjin is het Enjin Network, een soEnjin Coin is een project van Enjin. Dit is een bedrijf dat een ecosysteem van onderling verbonden, op blockchain gebaseerde spelproducten social spelplatform. Hiermee kunnen gebruikers websites en clans maken, chatten, en virtuele itemwinkels kunnen hosten. Met Enjin kunnen game-ontwikkelaars in-game items tokeniseren op de Ethereum-blockchain. Het gebruikt Enjin Coin, een ERC-20-token, om de digitale activa die via zijn platform zijn uitgegeven te ondersteunen. Dit betekent dat items kunnen worden gekocht, verkocht en verhandeld met echte waarde. Enjin Coin werd voor het eerst aangekondigd in juli 2017 en werd in juni 2018 gelanceerd op het Ethereum-mainnet.
Enjin Coin (ENJ) is een digitale waardeopslag die wordt gebruikt om de waarde van blockchain-activa zoals non-fungible tokens te ondersteunen. Elk activum dat met het Enjin-platform wordt geslagen, bevat ENJ. Dit is een muntbron die is opgesloten in NFT’s en uit de circulatie is gehaald.
Het slaan van blockchain-activa met ENJ biedt verschillende voordelen voor makers en gebruikers:
- Doordrenkt ze met een reservewaarde
- Zorgt voor hun transparantie en schaarste
- Geeft ze direct liquiditeit
- Biedt hulpprogramma in games en apps
- Anti-inflatie
- Met de “smelt”-functionaliteit van Enjin kunnen gebruikers hun blockchain-activa op elk moment vernietigen om de ENJ-waarde van binnenuit op te halen.
Het Enjin blockchain-ecosysteem heeft tot doel softwareproducten aan te bieden. Deze maken het iedereen gemakkelijk om blockchain te ontwikkelen, te verhandelen, er geld mee te verdienen en op de markt te brengen. Enjin, opgericht in 2009, heeft wortels in de game-industrie, met het eerste product van het bedrijf. Een gaming-communityplatform genaamd Enjin Network, dat in de loop van een decennium groeide tot 20 miljoen gebruikers. In 2017, na een ICO, vestigde Enjin zich als een toonaangevende ontwikkelaar van blockchain-ecosystemen, door een reeks softwareproducten te bouwen. Hiermee kon iedereen gemakkelijk blockchain activa inslaan, beheren, verhandelen, distribueren en integreren. Medeoprichter van Enjin, Witek Radomski. Radomski schreef de code voor een van de allereerste NFT’s en is ook de co-auteur van de ERC-1155 Ethereum-tokenstandaard.
Het Enjin-ecosysteem is gebouwd bovenop een on-chain infrastructuur en stelt game-ontwikkelaars en bedrijven van elke omvang in staat tokenized digitale activa te gebruiken. Dit als onderdeel van hun strategieën voor acquisitie, behoud, betrokkenheid en het genereren van inkomsten. Het Enjin-ecosysteem wordt gevoed door Enjin Coin (ENJ), een cryptocurrency die wordt gebruikt om de waarde van blockchain-activa te ondersteunen.
Wie zijn de oprichters van Enjin Coin?
Enjin werd in 2009 opgericht als een gaming-community platform door Maxim Blagov en Witek Radomski, waarbij Blagov CEO werd en de verantwoordelijkheid op zich nam voor de creatieve richting van het bedrijf en Radomski diende als chief technical officer, verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van zijn producten. Blagov omschrijft zichzelf als iemand met ervaring in creatieve regie, marketing en softwareprojectbeheer en -ontwerp.
Het idee om blockchain te introduceren bij Enjin werd voor het eerst voorgesteld door Radomski nadat hij in 2012 geïnteresseerd raakte in Bitcoin (BTC), en uiteindelijk het bedrijf ervan overtuigde om het als betalingsoptie te accepteren. Nadat hij over Ethereum en slimme contracten had geleerd, besloot hij dat hij zijn eigen blockchain-geïntegreerde software wilde maken. Radomski is ook de auteur van de ERC-1155-tokenstandaard, een nieuwe standaard voor door Ethereum uitgegeven tokens die in juni 2018 werd geïntroduceerd, in juni 2019 werd afgerond en wordt gebruikt voor het slaan van zowel vervangbare als niet vervangbare tokens.
Wat maakt Enjin Coin uniek?
Volgens medeoprichter Radomski is Enjin Coin uniek omdat elk token dat wordt geslagen met Enjin Platform, het blockchain-activa ontwikkelingsplatform van het bedrijf dat in februari 2020 werd gelanceerd, rechtstreeks wordt ondersteund door ENJ, waardoor in-game items real-world liquiditeit krijgen. Evenzo heeft Blagov verklaard dat het bedrijf gericht is op adoptie, en zegt dat hij zich een toekomst voorstelt waarin miljoenen gamers digitale items gebruiken, die worden ondersteund door Enjin Coin zonder zelfs maar te weten dat het bestaat. Enjin Coin gebruikt een reeks slimme contracten waarnaar game-ontwikkelaars ENJ sturen om nieuwe, unieke vervangbare of niet-verwisselbare ERC-1155-tokens te slaan. Deze tokens kunnen worden verhandeld op de Enjin Marketplace, die in september 2019 is gelanceerd, of op elk moment worden ingewisseld voor hun back-ENJ. Naarmate er meer aangepaste tokens worden geslagen, wordt er meer ENJ uit het ecosysteem verwijderd, waardoor het schaarser wordt.
Volgens de whitepaper gebruikt Enjin Coin een reeks van zowel on-chain als off-chain processen. Wanneer een transactie binnen het Enjin-ecosysteem is voltooid, maakt een vertrouwd platform contact met de slimme portemonnee van de gebruiker en wordt de website of game onmiddellijk bijgewerkt met een tijdelijke aanduiding of niet-verhandelbare versie van het digitale item totdat de transactie is gevalideerd door de Ethereum-blockchain.
Hoeveel coins zijn er in omloop?
Enjin Coin heeft een vaste maximale voorraad van 1 miljard tokens. Naarmate het ecosysteem groeit en meer ENJ vastzit aan in-game digitale activa, zal het aantal munten dat daadwerkelijk in omloop is echter afnemen.Enjin Coin werd voor het eerst te koop aangeboden tijdens een voorverkoopevenement in september 2017, waarbij 400 miljoen ENJ werd verkocht voor een totaal van 38.800 Ether (ETH), destijds $ 12 miljoen waard, met nog eens 100 miljoen ENJ weggegeven als bonussen. In totaal is in de voorverkoop 50% van het totale aanbod verkocht en weggegeven. In oktober 2017 vond een eerste muntuitgifte plaats, waarbij 300 miljoen ENJ (30% van het totale aanbod) beschikbaar was voor verkoop. De ICO haalde 75.041 ETH op, destijds $ 18,9 miljoen waard.
Tokens die tijdens de ICO niet werden verkocht, werden zes maanden vergrendeld om te worden gebruikt voor gemeenschapsinitiatieven en marketing. 10% van het totale tokenaanbod was gereserveerd voor het bedrijf voor gemeenschapsinitiatieven, bèta testen, marketing en strategische partnerschappen. Dit terwijl nog eens 10% was gereserveerd voor teamleden en adviseurs. Tokens voor teamleden werden de eerste zes maanden vergrendeld en gedurende een periode van 24 maanden verworven. Tokens voor adviseurs werden daarentegen voor adviseurs twee maanden vergrendeld en daarna volledig vrijgegeven.
Hoe is het netwerk beveiligd?
Enjin Coin is een ERC-20-token dat wordt uitgegeven op de Ethereum-blockchain. Dit betekent dat alle on-chain ENJ-transacties worden gevalideerd en beveiligd door het Ethereum-netwerk met behulp van een proof-of-work consensus algorithm. Mijnwerkers strijden onder elkaar om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Maar ook een meerderheid van alle knooppunten in het netwerk moet een record bevestigen voordat het kan worde gepost. De onderliggende slimme contracten die Enjin Coin aandrijven, hebben verschillende audits ondergaan. Dit komt onder meer door Ethereum-ontwikkelaar Matthew Di Ferrante in september 2017, smart-contract-auditor en ontwikkelaar ZK Labs begin 2018 en Castillo Network in juli 2019.
In oktober 2020 lanceerde Enjin een bug bounty-programma via informatie beveiligingsbedrijf HackerOne.