Coins

Chainlink

Chainlink, opgericht in 2017, is een blockchain-abstractielaag die universeel verbonden slimme contracten mogelijk maakt.


Wat is Chainlink (LINK)?

Chainlink, opgericht in 2017, is een blockchain-abstractielaag die universeel verbonden slimme contracten mogelijk maakt. Via een gedecentraliseerd orakelnetwerk stelt Chainlink blockchains in staat om veilig te communiceren met externe datafeeds, evenementen en betalingsmethoden. Hierdoor wordt de kritieke off-chaininformatie verstrekt die nodig is voor complexe slimme contracten. Dit om de dominante vorm van digitale overeenkomst te worden.

Het Chainlink-netwerk wordt aangestuurd door een grote open-sourcecommunity van dataproviders, node-operators, slimme contract ontwikkelaars, onderzoekers, beveiliging auditors en meer. Het bedrijf richt zich erop ervoor te zorgen dat gedecentraliseerde deelname wordt gegarandeerd voor alle node-operators en gebruikers die willen bijdragen aan het netwerk.

Wie zijn de oprichters van Chainlink?

Sergey Nazarov is medeoprichter en CEO van Chainlink Labs. Hij studeerde af met een graad in bedrijfskunde aan de New York University, met een focus op filosofie en administratie. Zijn professionele carrière begon als teaching fellow aan de NYU Stern School of Business. In 2009 was Nazarov medeoprichter van ExistLocal, een peer-to-peer marktplaats voor authentieke lokale ervaringen.

2014 was hij ook medeoprichter van CryptaMail, een volledig gedecentraliseerde, op blockchain gebaseerde e-mailservice. In 2014 werkte Nazarov samen met Steve Ellis en lanceerde SmartContract. Dat een platform is wat slimme contracten tot leven brengt door ze te verbinden met externe gegevens, en algemeen aanvaarde bankbetalingen. SmartContract was een van de ondernemende ondernemingen die Sergey Nazarov leidde tot de oprichting van Chainlink.

Steve Ellis studeerde in 2010 af met een graad in computerwetenschappen aan de New York University. Direct na zijn afstuderen werd hij software-engineer bij Pivotal Labs. In 2014 was hij medeoprichter van de Secure Asset Exchange. Een bedrijf dat gemakkelijke webtoegang tot een gedecentraliseerde activa-uitwisseling mogelijk maakt.

wat maakt het uniek?

Chainlink is een van de eerste netwerken die de integratie van off-chain data in slimme contracten mogelijk maakt. Met vele vertrouwde partners is Chainlink een van de grote spelers op het gebied van gegevensverwerking. Door de integratie van off-chain data heeft Chainlink de aandacht getrokken van tal van vertrouwde dataproviders, waaronder Brave New Coin, Alpha Vantage en Huobi. Gegevens aanbieders kunnen toegang tot gegevens rechtstreeks aan Chainlink verkopen, waardoor ze geld verdienen met de informatie die ze hebben.

Als een gedecentraliseerd netwerk stelt Chainlink gebruikers in staat om node-operators te worden en inkomsten te genereren. Dit door middel van kritieke data-infrastructuur uit te voeren die nodig is voor het succes van blockchains. LINK gebruikt een grote verzameling node-operators om collectief een breed scala aan gedecentraliseerde Price Feed oracle-netwerken live in productie aan te drijven. Dit momenteel door miljarden aan waarde veiligstellen voor toonaangevende DeFi-applicaties zoals Synthetix, Aave, Compound en meer.

Chainlink en Google, Introductie van staking in 2022

Chainlink is gegroeid van het aggregeren en verstrekken van prijsgegevens van cryptocurrency aan DeFi-protocollen zoals Aave, tot nog veel meer. Het ecosysteem heeft momenteel toegang tot meer dan 1 miljard datapunten, waardoor meer dan $ 75 miljard aan waarde is veiliggesteld via 1.000 project integraties met 700 orakelnetwerken. Reguliere organisaties zoals AccuWeather, FedEx, FlightStats en Associated Press werken samen met Chainlink voor gegevensverificatie.

Een van de grootste overwinningen die Chainlink heeft behaald, is echter het onboarden van Eric Schmidt, ex-Google-voorzitter en CEO, als technisch adviseur voor het oracle-netwerkprotocol. Volgens Schmidt is “Chainlink een geheim ingrediënt om het potentieel van slimme contract platforms te ontsluiten en een revolutie teweeg te brengen in het bedrijfsleven en de samenleving”, en hij is geïnteresseerd in het helpen van Chainlink bij het bouwen van een wereld die wordt aangedreven door waarheid. Schmidt sluit zich aan bij andere opmerkelijke Chainlink-adviseurs, waaronder voormalig LinkedIn-CEO Jeff Weiner en DocuSign-medeoprichter Tom Gonser.

Op de roadmap voor 2022 zal Chainlink eindelijk staking uitrollen voor LINK-houders om het netwerk te beveiligen en beloningen te verdienen. Chainlink werkt al jaren aan een staking-oplossing, maar orakelnetwerken zijn geen blockchain maar een vorm van gedecentraliseerd computergebruik. Medeoprichter Nazarov legde uit dat Chainlink geen blokken produceert, maar “consensus maakt op honderden orakelnetwerken over prijsgegevens”. Hij zegt dat het team eindelijk tevreden is met de veiligheid en schaalbaarheid van het consensus mechanisme en klaar is om dit jaar uit te zetten.

Het LINK Oracle-netwerk beveiligen met staking

In december 2021 introduceerde het Chainlink-orakelnetwerk het uitzetten van het LINK-token om “duurzame groei en veiligheid” te bevorderen.

Met LINK staking wil Chainlink een nieuwe laag van “crypto-economische” beveiliging naar het orakelnetwerk brengen. Het zal dit doen door ecosysteem deelnemers, inclusief node-operators en leden van de gemeenschap, de mogelijkheid te geven om de veiligheid van de orakeldiensten van LINK te vergroten. Dat door ze te ondersteunen met gestakede LINK-tokens.

Dit werkt net als andere crypto-staking-platforms waar deelnemers aan een Proof of Stake (PoS)-netwerk een bepaald aantal tokens moeten vergrendelen om bij te dragen aan de beveiliging van het netwerk.

Hoe werkt LINK Staking?

Op dit moment is Chainlink bekritiseerd vanwege zijn afhankelijkheid van een beperkt aantal vertrouwde knooppunten, ondanks zijn inspanningen om zo gedecentraliseerd mogelijk te zijn. LINK staking is echter van plan deze zorg weg te nemen.

LINK staking zal beloningen en straffen introduceren om de goede werking van het Chainlink orakelnetwerk te stimuleren. Het zal ook het vermogen van node-operators vergroten om taken te ontvangen en vergoedingen te verdienen binnen het LINK-netwerk.

In dit systeem vergrendelen deelnemers hun LINK-tokens als onderpand. Dit onderpand kan worden belast of “afgesneden” als een knooppunt gegevens verkeerd rapporteert. De LINK-tokens die worden belast door oneerlijke validators, worden herverdeeld als inkomsten onder eerlijke validators.

De ontwikkelaars van Chainlink hopen dat de introductie van deze crypto-economische beveiliging de kosten van een aanval op het prijsorakel van het netwerk groter zal maken dan de potentiële winst die een aanval zou opleveren. Dit is een vergelijkbare gamificatiestrategie waar blockchain-netwerken, zoals Bitcoin en Ethereum, van afhankelijk zijn.

Evenzo kunnen LINK-houders die geen eigen node hebben, deelnemen aan staking door hun tokens te delegeren aan een vertrouwde node-operator. De ontwikkelaars van Chainlink schatten dat het staking-programma in eerste instantie een rendement van 5% zal opleveren door een combinatie van emissies van de Schatkist en vergoedingen die worden betaald door gebruikers van de datafeeds van Chainlink, en dat het uiteindelijk zal vertrouwen op alleen vergoedingen die door het netwerk worden verdiend.

De deelname van communityleden aan staking zal node-operators verder stimuleren om eerlijk te blijven. Deelnemers kunnen kiezen waar ze hun inzet willen delegeren door middel van reputatiescores die worden gegeven aan node-operators die consistent geldige datafeeds leveren.

Chainlink-economie 2.0

De eerste iteratie van LINK staking, genaamd versie 0.1, zal naar verwachting tegen het einde van 2022 worden gelanceerd. Het succes ervan zal de lanceringstijd bepalen voor versie 1.0 en vervolgens een volledige versie met alle functionaliteiten, genaamd 2.0.

De lancering van LINK staking is het officiële begin van het Chainlink Economics 2.0-tijdperk. De medeoprichter van Chainlink, Sergey Nazarov, gelooft dat dit tijdperk de onvermijdelijke verschuiving van de samenleving naar cryptografisch gegarandeerde systemen zal inluiden.

“Een samenleving aangedreven door cryptografische garanties heeft een systeem van cryptografische waarheid nodig om te bewijzen wat er is gebeurd. Of dat nu gaat om willekeurige getallen, marktgegevens, weersomstandigheden of zelfs alleen maar berekeningen die de op vertrouwen geminimaliseerde applicatie nodig heeft. Dit is de wereld waar we naartoe gaan”, zei Nazarov in een interview.

Hoeveel munten zijn er in omloop?

Tijdens de initial coin offering (ICO) voor LINK in september 2017 kondigde Chainlink een totale en maximale voorraad van 1.000.000.000 LINK-tokens aan. Het huidige aanbod is ongeveer 453.509.553 LINK-tokens, of ongeveer 45% van het totale aanbod, eind september 2021. De Chainlink-prijs bij ICO was $ 0,11 en er werden in totaal 350 miljoen LINK-tokens verkocht. Dit vertegenwoordigt meer dan 200X van de ICO-prijs naar de Chainlink-prijs van vandaag.

De Chainlink-prijs beleefde een enorme bull-run in de periode rond medio 2019 tot medio 2020. Chainlink-stieren werden in de volksmond “LINK Marines” genoemd en werden een bekende meme in de cryptogemeenschap. De Chainlinkprijs bereikte op 9 mei 2021 een recordhoogte van $ 52,88.  Dit als gevolg van een algemene cryptomarktrally en voortdurende ontwikkelingen in het Chainlink-ecosysteem.

Volgens de ICO-documentatie gaat 35% van het totale tokenaanbod naar node-operators en de stimulering van het ecosysteem. Nog eens 35% van de LINK-tokens werd uitgedeeld tijdens openbare verkoopevenementen. Ten slotte werd de resterende 30% van het totale tokenaanbod naar het bedrijf geleid voor de verdere ontwikkeling van het Chainlink-ecosysteem en -netwerk.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Als een op Ethereum gebaseerd ERC-20-token wordt de token beveiligd door het proof of stake (PoS) consensus mechanisme. In tegenstelling tot de proof of work (PoW)-consensus die door Bitcoin wordt gebruikt, vertrouwt PoS op het aantal uitgezette tokens voor het selecteren van knooppuntvalidators.

PoS-protocollen zijn gemaakt met het idee om het enorme stroomverbruik van PoW-systemen tegen te gaan. PoS-modellen worden steeds populairder omdat ze minder stroom nodig hebben en gemakkelijk schaalbaar zijn. Hoewel PoW zichzelf heeft bewezen als een betrouwbaar consensus mechanisme, zijn Ethereum en alle andere ERC-20-tokens snel gegroeid en zetten ze de trend in de ruimte.