Wat gebeurt er als alle Bitcoins zijn gemined?
![Illustration for: Wat gebeurt er als alle Bitcoins zijn gemined?](https://img.hi-label.nl/opt/coininsider-nl/2023/09/pexels-rdne-stock-project-8370772-scaled.jpg)
Wat is Bitcoin minen en hoe werkt het?
Bitcoin mining is het proces van het verifiëren van Bitcoin-transacties en het creëren van nieuwe Bitcoins door de miners ingewikkelde wiskundige puzzels op te laten lossen. Dit zorgt voor schaarste van Bitcoins. Het proces is te vergelijken met hoe een centrale bank nieuw geld uitgeeft. Miners investeren in krachtige hardware en specifieke software, en ze kunnen solo minen of zich aansluiten bij miningpools. Het volledige proces is ontzettend complex en de mechanismen erachter zijn ingewikkeld, maar de basis van Bitcoin mining en hoe het precies werkt kun je snel begrijpen.
Bitcoins in 2140 allemaal gemined
Het eerste belangrijke punt om te begrijpen is dat de laatste Bitcoin naar verwachting zal worden gemined rond het jaar 2140. Dit komt doordat Bitcoin’s broncode een onveranderlijke limiet van 21 miljoen munten heeft vastgelegd. Met de huidige snelheid van mining wordt de grens van 21 miljoen rond die tijd bereikt. Dit betekent dat er na dat punt geen nieuwe Bitcoins meer zullen worden gecreëerd.
Als eenmaal alle Bitcoins zijn gemined, zal het totale aantal Bitcoins in omloop permanent vaststaan. Dit heeft gevolgen voor de mining-industrie zelf, omdat het minen van nieuwe Bitcoins dan niet langer winstgevend zal zijn via de beloning van nieuwe Bitcoins. In plaats daarvan zullen miners afhankelijk zijn van transactiekosten als hun belangrijkste bron van inkomsten. Dit kan de dynamiek van het Bitcoin-netwerk veranderen.
Gevolgen voor prijs van Bitcoin
Naar verwachting zal de prijs van Bitcoin stijgen wanneer de aanbodlimiet wordt bereikt, vooral als de vraag blijft groeien. Dit komt omdat kopers gedwongen worden om hun Bitcoins van anderen te kopen, aangezien er geen nieuwe meer beschikbaar komen. Hierdoor wordt de marktwerking van deze digitale asset vergroot en kunnen de prijzen zeer gaan stijgen. Bitcoin lijkt daarmee een stuk aantrekkelijker te worden.
Een belangrijk aandachtspunt is ook het verlies van Bitcoins. Ongeveer 90% van alle Bitcoins is al gemined sinds de lancering in 2009. Schattingen suggereren echter dat een aanzienlijk deel van deze Bitcoins verloren is gegaan, bijvoorbeeld door vergeten wachtwoorden of overleden eigenaren die geen toegangsgegevens hebben nagelaten. Uit onderzoek van data-analysebedrijf Chainalysis blijkt dat dit verlies op ongeveer een vijfde van het totale aanbod wordt geschat. Dat is een substantieel deel van alle Bitcoins die in omloop zouden moeten zijn. Naar alle waarschijnlijkheid zijn er dus in 2140 niet 21 miljoen Bitcoins echt in omloop, maar een stuk minder.